Срещу коронавирусът, всички заедно

0

време за прочит: 2,5 минути

За съжаление, разпространението на короната отново започва. При втората вълна нещата са доста сериозни. Бариерата от 1000 заразени на ден е отдавна  премината, леглата се запълват, проблемите се увеличават.

Много е важно, да не се допусне заразата да влезе във фермата.

В Румъния например се затварят фермите и 14 дена работи половината персонал, след това 14 дена другата половина. Всъщност нашите медици, на първа линия работят по подобен график. В Англия млековозите и фуражовозите се поемат на портала от служители на фермата. Шофьорите на камионите стоят отвън.

Какво трябва да се спазва в нашите говедовъдни ферми за да се спре вируса.

На първо място да се определят потенциалните приносители на заразата. Това са работниците. Ако спят във фермата, проблемът е по-малък. Остава да се реши доставката на хранителни продукти и ненапускането на района. Ако си ходят по къщите, да бъдат предупредени да не излизат и да им се правят проверки /така съветва наш фермер/.

Какви правила трябва да спазват тези хора:

  • останете у дома в случай на оплаквания и направа на  тест;
  • стоите  на 1,5 метра от другите, когато ходите по улиците;
  • мийте често ръцете си и кашляйте и кихайте в лакътя си;
  • стоите  у дома си, колкото е възможно повече;
  • избягвайте тълпите и кръчмите

 Следват шофьорите на млековозите и тези, които карат фуража. Тези хора имат доста контакти навън и трябва да се предупредят да не напускат кабината на камиона или ако се наложи, служителите на фермата трябва да бъдат на поне два метра разстояние.

Другата категория, която може да стане разпространител на заразата са осеменителите и ветеринарните специалисти. Работата им налага те да ходят по много обекти и да се срещат с всякакви хора. Какво може да се направи. Преди идването на осеменителя или ветеринарния лекар, проблемното животно да е фиксирано във фермата на подходящо място за да може специалиста да се оправи сам и да не се налага да го приближавате на по малко от 1.5 метра.

Консултанта по хранене на животните, може да си свърши работата от офиса за един месец. Следващите специалисти, които могат да са приносители на болеста са т.н пробовземачи, които два пъти месечно трябва да вземат проби. Ако някои от фермата е завършил курса за пробовземач е по лесно, ако няма, пробовземача трябва да влезе в помещението за съхранение на мляко и сам да си вземе пробите, като представител на фермата го наблюдава от разстояние два метра и помага ако се наложи, но спазвайки тази дистанция.

Другите чужди хора, които влизат във фермата това са контрольорите от Развъдните асоциации, които вземат месечна проба от млякото. Тук също трябва да се спазва дистанцията от два метра между пробовземач и дояч.

Миенето на ръцете обилно с вода и сапун трябва да стане наше ежедневие, след което задължително използването на дезинфектант. Не винаги се случва това, което сме написали, но поне половината да се спазва, ще намалим разпространението на болестта в сегашния и пик.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here