Как да четем каталога за бици

В нашия материал

Каталог на разплодниците – история

обещахме да разгледаме по-подробно как се прави каталог на биците, как да го разчитаме, не само да гледаме лъскавите картинки на юниците и разплодниците, а да можем да получаваме информация от всяка цифра.

Ново начало – четем каталогът за бици

За да бъдем точни и обективни и да ви запознаем с тънкостите при четенето на каталога, ще ползваме като консултант  д-р Маргита Христова – Григорова експерт към “Геномика” ООД-Сливен.

Ако някои си мисли, че за няколко дни се събират данни и снимки за биците и каталога е готов, просто се лъже. Подготовката за издаването на един каталог започва още през преходната година. Издаването става обикновено  през януари, защото се чакат декемврийските оценки на биците от Интербул.

 Първият каталог на “Геномика” ООД е изготвен през 2005 г от Иван Омайников, Мариана Ахладова и Михаил Михайлов. За първи път у нас в този каталог са дадени обяснения за Развъдните стойности, класация на биците по тях и още друга информация, която се криеше зад няколкото английски букви, но те оставаха неразбираеми за говедовъдите.

За да има добър каталог, трябва да има и впечатляващи снимки. Ако някои си мисли, че отиваш с телефона в обора и правиш снимка, просто много се лъже. Трябва да се знае, че една снимка, която виждате в каталога е отнела поне една седмица време на фермера и фотографа. Някъде в Европа има специализирани фотографи на бици – които са едва няколко на брой. Те със своя екип отиват във фермата, и имат поне един ден за да подготвят мястото за снимки.
Отворете един каталог и вижте – всеки бик под предните си крака има малка купчинка от пръст с трева и на нея са му поставени предните крака.  Следва тоалета на бика или юницата, които трябва да е перфектен. Дори някои път се налага да играят и боите за да се докара външният вид.
Идва и най тежкото – фиксирането на животното за да му се направи снимката. Понякога това може да отнеме и цял ден. При женските животни, освен външният вид, трябва и много добре да се вижда вимето. При мъжките, приоритетни са тестисите.
След като снимките са готови, излезли са и последните данни за стойностите на биците, че дори и за ембрионите, сглобяването на каталога може да започне.

Как става това.

Д-р Григорова: „Ние, в Геномика вече имаме доста голям опит по изготвянето на каталози и всяка година се стремим да ги обогатяваме с кратка, но изключително полезна информация за нашите клиенти. Ще ви кажа как изготвихме нашия каталог за 2019 г.
За да отворите един каталог, той трябва да ви впечатли с визията си. Стремим се всяка година да бъдем актуални и да свързваме първата корица с някакво събитие. Ако е година на жената, на първата корица поставяме известна говедовъдка на фона на супер юници. Тази година имаме петнадесет години от създаването на фирма “Геномика” ООД. Съвсем нормално беше на първата корица да има такова съобщение. Имайки в предвид, големия интерес през последните години към Холщайн червен, поставихме и снимка на крава от червения Холщайн.

Относно втората страница на каталога,  мислим също много. Накрая решихме да запознаем говедовъдите с нашия екип и съответно да дадем адреси за контакт. Смятам, че това беше правилното решение. Ако бяхме поставили екипа някъде по средата, клиентите ни по-трудно щяха да ни намират. Все пак ние сме търговска фирма и маркетинга е важен, също толкова, колкото и качеството на услугите, които предлагаме на нашите клиенти.

Третата страница е най-важната. На нея, съвсем накратко описваме какви услуги можем да окажем, с какво можем да помогнем и каква друга търговска дейност развиваме освен продажбата на сперма.

Предпоследната страница на каталога обикновено използваме да разкажем какво сме постигнали заедно с фермерите предната година.
През 2018 г “Геномика” ООД организира и създаде първия кооператив от фермери в България, който не е получил и лев от програмите, но успя да докаже, че в нашата страна има място за кооперативи на фермерите и когато те го искат, нещата се получават.

Последната страница и тази година я оставихме почти празна. Все още не сме взели решени какво трябва да публикуваме за да бъде интересно за говедовъдите. Работим по въпроса и ще го решим за каталог 2020 г”

В следващият материал ще ии запознаем с четенето на каталога, откъде идват много цифри под имената на биците и какво ни говорят те.

Ембрион –Терминът ,,ембрион” буквално се превежда като ,,растящ вътре”. Ембрионът е зародишът в своят начален момент на развитие. След процесът, в който сперматозоидът успява да оплоди зрялата яйцеклетка, се получава т.нар зигота. След това започва един изключително бърз и интензивен процес на клетъчно делене и се образува ембрионът. При човешките същества ембрионът е индивидът, който се развива в следващите осем седмици след оплождането. Периодът е ембрионален именно в рамките на него се сформират голяма част от основните системи в тялото. Периодът е от изключително значение за по–нататъшното развитие на зародиша.

д-р Маргита Христова-Григорова – е специалист по най-важните „точки” в развъдната работа в говедовъдството. Завършила е курс по линейна оценка на говедата в Германия. Също така е специализирала по отношение изготвянето на случните планове на стадата. Една много „тънка” дейност, имайки се в предвид инбридинга, който имаме в Холщайн популацията, големият брой използвани бици и непрекъснатия натиск на млади бици, на които геномните оценки излизат още в ембрионална форма.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here