Съседите / Цената на кравето мляко – Гърция

0

Средната цена на кравето мляко, изкупено от гръцките фермери, е над 38 цента за килограм мляко през 12-те месеца на 2020 г., според Обсерваторията за цените обслужваща ЕС. Въз основа на същите данни през ноември 2020 г. в сравнение с ноември 2019 г. цените на производители в Гърция са се увеличили с 0,4%.
Най-голямото увеличение за същия период е регистрирано в Австрия (+ 8,4%), докато най-голямото намаление е в Италия (-8,7%).

Говедовъдите заявяват, че  имат стабилност, както по отношение на цените на производителите, така и по отношение на търсенето. Притеснителното според тях е, че разходите са се увеличили драстично, поради повишаването на цените на фуражите, но всъщност производителят е в трудно положение, по простата причина, че не може да иска повече пари, тъй като потребителите се затрудняват финансово и няма марж за повишаване на цените на продукта на … рафта.

Тази ситуация ясно доказва, че производителят е най-слабото звено в пазарната верига, така че той трябва по-сериозно от всякога да постигне намаляване на разходите (доколкото те могат да бъдат намалени), но също така да бъде подпомаган от държава.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here