SOFT-AGRO.COM / Хранене, копита и здраве

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Хранене, копита и здраве

Как храненето влияе върху здравето на копитата?
Здравето на копитата зависи от няколко причини. В допълнение към механичните претоварвания (абразивни подове, дълги престои поради пренаселеност и/или неудобни  легла  и  др.)  Към това се прибавя  лоша хигиена  в зоните за ходене и  почивка , храненето също има голямо влияние  върху здравето на копитата.

В случай на проблеми с копитата поради хранене, трябва да се прави разлика между грешки  при приготвянето на  фуража  (силажиране, сушене и т.н.),  при формулирането на  дажбата и при  управлението на храненето.  Тези грешки могат да имат голямо отрицателно въздействие върху здравето на копитата.

Качество на фуражите и здраве на копитата
Кървенето в ходилата на вътрешните страни е свързано с метаболизма и може да показва грешки в храненето.
Точното време за косене на  зелената маса, бързото  поставяне в силажния изкоп с оптимално  уплътняване, идеално  покритие – това са само няколко фактора, които имат решаващо влияние върху  качеството на  силажа и сенажа .
Същото се отнася и за производството на сено – времето за  косене  и оптималното изсушаване имат решаващо влияние върху качеството на сеното. По-специално, използването на  специално оборудване за  сушене на сено показа колко големи могат да бъдат разликите  в качеството.
Най-важните вещества, които влияят отрицателно върху  здравето на копитата, са микотоксините,  фруктаните  и биогенните аминокиселини.

Микотоксини 
Микотоксините  имат дълбоко въздействие върху целия метаболизъм и могат, наред с други неща, да доведат до  ламинит. На първо място,  силаж и сенаж, повредени от гъби. Съдържанието на видове гъбички, които произвеждат микотоксини са многобройни. В зависимост от токсина, те  могат , например, да  унищожат  флората на търбуха и да  предизвикат  ацидоза. Това от своя страна причинява  увреждане на лигавицата на стомаха и  токсичните вещества като хистамин и микотоксини могат по-лесно да навлязат в метаболизма.
Трансферът на микотоксини  причинява  потискане на имунната система (следствие  –  и инфекциозни заболявания на копитата!) и засяга хормоналния фон.  Нарушения на  кръвообращението, причинени от токсини, увреждат видимата тъкан и възниква ламинит. Тъканта на роговицата изглежда като смесена  с кръв, образува рани и двойна подметка.

Фруктани  и техните ефекти върху здравето на копитата
В допълнение към  известните захари, силозите за трева  съдържат много  фруктани, особено при обилно  торене,  както  и през пролетта и есента. Особено при ниски  температури  през нощта и топли  през деня,  тези  междинни захари в растението вече не се превръщат в захар и, когато се хранят, могат да допринесат за ацидоза на търбуха. Това  може да доведе до ацидотичен  метаболизъм.

Биогенни амини и маслена киселина 
По време на силажирането чистият протеин се разгражда от бактериални протеази. В случай на неправилна ферментация, разграждането на аминокиселини води, наред с други неща, до образуването на биогенни амини и маслена киселина.
При  съдържание на биогенни амини  от  15 g / kg сухо вещество, фуражите вече не са подходящи за крави и говеда. Оттогава  хистаминът влиза в действие в търбуха – повърхността на лигавицата е повредена и  хистаминът навлиза в тялото.
Освен всичко друго, високото съдържание на биогенни амини води до нарушена циркулация в дермата на копитото и репродуктивните органи и намаляване на приема на фураж. Освен това имунната система е отслабена,  чревната лигавица е увредена.
В допълнение към тревния силаж, пшеницата, соята, грахът и фасулът също съдържат някои аминокиселини, които допринасят за образуването на хистамин.

Изчисляване на дажбите и разпределение на фуражите и тяхното въздействие върху здравето на копитата
Фуражната смес трябва да бъде хомогенна
Правилното  изчисляване на дажбата, позволяващо да се получи  фуражна смес  с добра структура и в съответствие с производителността на животното,  също е централен елемент на контрол.
В крайна сметка качеството на силажа и  другите фуражи,  често е добро, но грешките в управлението  на  фуражите  пречат на оптималното  усвояване. Изчислената диета не винаги е  възможно да се осигури правилно на практика:  възможните грешки при претеглянето на количество от смесения фураж са твърде големи за  фуражен миксер,  фуражите се смесват  твърде дълго/твърде  малко  и/или сместа се смесва за тъпи остриета.
Фуражната смес  на фуражната маса не  винаги е дажба, която се консумира равномерно от всички крави, тъй като например проблемите със смесването правят възможно селективното  хранене. Същите  проблеми възникват, ако фуражите са разпределени неравномерно  по цялата дължина на хранителната пътека, което води до неравномерно потребление на фураж .

Равномерното разпределение на фуражите е важно за оптималното pH на рубея.

Една много обща и сериозна грешка при хранененето се случва  на практика, когато храната не е на разположение на  животните  24 часа на ден в достатъчно количество и с постоянно съотношение на компонентите. Това води до промени  в стойностите на  pH на  търбуха през целия ден.
Ако храната става по-малко през деня и нощта, животните консумират все по-малко и рН на   търбуха отново се повишава.
Тези колебания в стойността на  рН  необратимо увреждат флората на търбуха (съставът на бактериите за оптимално храносмилане).

Витамини, минерали, микроелементи  и тяхното въздействие върху здравето на копитата
Храненето може да повлияе и на болестта на Mortellaro
Развитието на диетата не завършва с изчисляването и. Това обаче е от  ключово  значение  по отношение здравето на копитата. Трябва да се имат в предвид и  многото специфични витамини, минерали и микроелементи .

Науката по хранителна физиология идентифицира   следните  микроелементи  като важни за практическото  хранене:
-желязо, кобалт,  мед,  манган,  цинк,  йод , селен .

При витамините  трябва да се  вземе предвид  биотинът,  който  по-специално влияе върху образуването на рогови тъкани.

От особено значение  за здравето на копитата  е  осигуряването на достатъчно количество минерали и микроелементи при отглеждането в млада възраст. По-специално, честотата на заразяване с дигитален дерматит ( Mortellaro ) ще намалена.

Биотин
Като коензим,  биотинът  участва в синтеза на дълговерижни мастни киселини и метаболизма на глюкозата. Има положителен ефект върху  междуклетъчното  вещество между роговите клетки  и по този начин прави  роговицата т  твърда  и устойчива.
Ежедневното добавяне на 20 mg биотин на  глава  на ден значително намалява честотата на дефекти.
Биотина произведени от бактериите в търбуха, е естествен, подходящи за крави при нормални условия, обаче, ако способността на бактерии в търбуха е с намалена синтеза, например, поради ацидоза, биотинното производство също е намалено.

Цинк
Цинкът  е част от много жизненоважни ензими и е от съществено значение за формирането на космите и рогата, наред с други неща.
Той трябва да бъде в съотношение  Ca : P  =  3,5: и мед (> 25–30 mg / kg сух фураж) Така може значително да се намали абсорбцията на цинк.

Мед
Медта, като съставна част на  ензимите, участва в много функции на тялото и влияе върху синтеза на кератин. Симптомите на истински дефицит са редки, но доста значими и засягат и здравето на копитата.
Отравянето с мед е известно при селскостопанските животни поради корозивното действие на меден сулфат (бани за  копита !).

Селен
Селен. Използва се за защита на клетките от така наречените окислителни увреждания, причинени от свободните радикали на кислорода.
Недостигът на  селен  може да доведе до нарушена плодовитост и имунодефицит, както и до загуба на мускули  при младите животни .
Пряката връзка между  здравето на  селена и копитата е ясна, а  кожата и козината също могат да покажат промени.

Статия от д-р  Андреа Фидлер. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com . 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here