Без политика – кравите не гласуват

0

При отглеждането на крави няма политика. Във фермата се влиза в 5 часа сутринта и се излиза в 22 ч. Дават се много фуражи за изхранване, получава се мляко и месо и в крайна сметка фермерът изхранва обществото и съответно семейството си.
За да съществува  това тройно уравнение, трябва да има баланс. Практиката показва, че периодично този баланс се нарушава, кривата отива надолу, фермерите обедняват, някои фалират и съответно продукцията намалява. Това е доказано от австралийските овцевъди, които са констатирали, че на 5 години кривата отива надолу и съответно има криза в сектора.

Сега отдаваме кризата на короновируса. Ако го нямаше този вирус, пак щеше да има криза в говедовъдството, защото поне в Европа се произвежда повече, отколкото е необходимо. В тази връзка в много държави се работи за мерки за намаляване действието на кризата. За миналата година от Европейския съвет за мляко докладват, че разликата между себестойността и изкупната цена на млякото е в рамките на 14.05цента, или 46.69 цента себестойност и 32.64 цента изкупуване.

За да се подкрепят фермерите, техните организации използват най-различни методи. В момента, организациите са внесли регулираща програма в тази връзка за разглеждане от ЕС. Определено, предложеното изкупуване на мляко, за производство на сухо мляко отпада, като вариант – използван преди няколко години. В момента приоритетите ще бъде варианта за намаляване производството на мляко, като намалените количества ще се заплащат на фермерите.

Защита на цената е номер едно за фермерите и техният отговор не закъснява. Преди известно време бяха блокирани магазините Лидъл, в Чехската република се приемат разпоредби за максимално продаване на хранителни продукти собствено производство, в Швейцария фермерите са съгласни да се внася краве мляко, но искат те да определят цената му. Нашите южни съседи, гърците, изкараха днес отново тракторите. Гръцката асоциация  на животновъдите изпрати писмо до властите, в което излага цялостната ситуация в гръцкото животновъдство,  с което иска предприемане на мерки за подпомагане на доходите на добитъка.

„В говедовъдството, което вече е под границите на производствените разходи, ситуацията днес е особено критична, тъй като цената на краве мляко остава в застой или намалява, докато има голямо увеличение на цените на фуражите. Например цената / кг при соята през ноември 2020 г. е 37 цента, а днес е 50 цента, при царевицата от 17 цента / кг и при семената от памук от 18 цента / кг цената днес е 25 цента / кг.

Поради важността на сектор животновъдство за хранителната верига, ние незабавно искаме включването му в мерките за подкрепа . „Подкрепете ни сега, за да продължим производството на месо, млечни и животински продукти като цяло, защото утре ще бъде късно“, завършва  писмото на животновъдите..

По отношение на „подкрепата” на нашите фермери може да се каже, че всички обещания дадени от Министерството бяха изпълнени – става дума за срокове и ставки. Всъщност по-голямата част от средствата си бяха заложени в мерките за подпомагане и така или иначе, фермерите щяха да си ги получат, но друго е да си ги получиш по-рано. Останалите помощи, които се предоставиха, бяха навременни, но определено недостатъчни при създалата се икономическа ситуация.
Какво направиха животновъдите.
Още в началото на декември, миналата година се разбра, че се случва нещо. Минимален ръст на цената на млякото, ход на цените на фуражите нагоре. Увеличи се вноса на сурово мляко, отказ от някои мандри да изкупуват млякото, забавяне на плащания и всички останали „негативни игри в този сектор”. Собствениците на по-малки стада взеха да говорят за паша, дори се разиграха и варианти за включване в дажбата лозови пръчки.

Някои фермери решиха да спасяват бизнеса, като почнаха да прочистват  стадата. Започнаха от проблемните крави. Следват юниците и след това на основните крави.
На практика разиграва се сценката, кравите изяждат кравите.

Други решиха да намалят дажбата и то най-добрите компоненти на дажбата – шротовете и царевицата. Следва намаление на количеството мляко и съответно качеството му. Какво ще стане с кравите по отношение храносмилателната система, само може да се гадае. За всичко това много фермери сигнализират, но все се надяват, че ще видят „спасителния бряг”. В тази връзка, още в началото на декември, НСГБ сигнализира за тази ситуация министерството. Отговорът беше, че все още няма такава голяма криза и високите цени на фуражите се компенсират от намалените цени на други консумативи.

Освен това цената на млякото в края на 2020 г е най-висока за последните пет години. Да, наистина е така, но разликата между ноември 2020 г и ноември 2019 г е около 1 стотинка – 32.02 евро за 100 кг мляко през 2020 г и 31.54 евро през 2020 г.

Друг сигнал от фермерите е, че грубият фураж  продължава да върви нагоре и по степен нарастване, дори изпреварва някои от зърнените фуражи.. Поскъпването на шротовете през последните два месеца е голямо: соев шрот – от 630 лв за тон преди два месеца, сега е вече  е над 1000 лв, слънчогледов шрорт – стара цена 360 лв сега над 600 лв и това са цени без ДДС. При зърнените фуражи цената също е нагоре: пшеница – от 300 лв до 400 лв и царевица от 270 над 400 лв. И това са цени от пристанище или склад, което означава допълнителни разходи за транспорт. Лошото е, че тази тенденция ще се запази.

Все повече фермери започват да мислят за затваряне на фермите /вече има много случаи/ и вариант, две намаляване дажбата на животните. Това обаче е равно на харакири – производството на мляко ще намалее, което означава, че няма да има пари за покриване на разходите и нарушаване процесите в организма на кравите и вследствие отпадането на голям брой от тях.

От НСГБ смятат, че тази ситуация ще продължи още дълго време и затова трябва да се предприемат действия за нормализиране  работата във фермите по отношение на икономиката. В тази връзка те предлагат  няколко позиции.

  • В много кратки срокове – за броени дни да се направи анализ на ситуацията по отношение разходите за издръжката на всички категории животни , производството и приходите.
  • Анализа да се изготви от икономисти работещи в институтите, защото браншовите организации нямат този потенциал.
  • Да се установи себестойността на млякото, като в разходите се включат и разходите на непродуктивните животни /подрастващи и сухостойни/.
  • Да се проведе среща с фермерите по отношение описаната ситуацията по места или онлайн.
  • Задействане наличните инструменти за подобряване икономиката на фермите.
  • Бездействието ще доведе до фалит на много ферми и най-важното намаляване на производството.
  • Спешна помощ, но не кредити за всички фермери, за всички животни без дискриминация за големи и средни ферми.
  • Реално подпомагане за осигуряване качествен фураж за животните.
  • Повдигнатите от нас въпроси да бъдат разгледани в максимално кратки срокове.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here