Добитъкът застрашава ли планетата?

0
време за прочит: 2,5 минути
Govedovad.com: Ако някой си представя, че фермерите ще се оставят да ги обвиняват, че те замърсяват природата – просто се лъжете. Защита сега започва. Предоставяме на вашето внимание една такава статия, която започва с риторичния въпрос: Словашкия добитък застрашава ли планетата.

Миналата година в Словакия са произведени 1,1 милиона автомобила. Отглеждат се обаче 0,43 милиона говеда. Вероятно са по-малко, отколкото у нас животните в дивата природа. Може би дивите свине в нашите гори, са толкова, колкото отглеждаме във фермите.

През уикенда бях вдъхновен от три сензации. Сутринта чух информация по радиото за броя на колите, които сме направили. По обяд, регистрирах по пътя многобройни стада от сърни близо до магистралата (със сигурност имаше повече от тях, отколкото видях крави през лятото в този участък). Вечерта прочетох статия в мрежата, взета от Washington Post, озаглавена „Вредни ли са вашите бургери за планетата?“.

Затова ще се опитам да ги свържа помежду им. Ние сме суперсила в автомобилната индустрия. Произвеждаме 0,2 моторни превозни средства на жител на Словашката република годишно. В същото време знаем, че автомобилният трафик е един от силните замърсители на въздуха. За себе си мога да кажа, че съм относително любезен към планетата. Хибридният автомобил, който карам, използва не само бензин, но и енергия от слънцето и енергия, получена от възстановяване по време на спиране.

Знаем, че преживните животни имат отношение към метана. Голям мерак е на медиите да представят информация за това, как развъждането на тези животни заплашва нашата планета. Опасността за планетата би била само значително увеличаване на броя на преживните животни в света в бъдеще.

Разбира се, консумацията на говеждо месо в САЩ може да се счита за много висока. Консумацията е почти 30 кг на глава от населението годишно (световният рекорд е на Аржентина – 40 кг на глава от населението). Ако всеки американец намали наполовина консумацията на бургери, това също ще помогне на здравето им. Но това не може да бъде поставено в контекст и препоръчително и в Словакия. Консумацията ни на говеждо месо (по-малко от 5 кг на глава от населението годишно) е несравнимо по-ниска от тази в САЩ и е доста под дозата, препоръчана от лекарите.

Точно както ние сме суперсила в производството на автомобили, ние сме изоставащи в развъждането на крави. В Словакия отглеждаме 0,03 крави на глава и 0,08  говеда на хектар. Това е почти  най-малко в сравнение с другите европейски държави. Свързано е с това, че вече не можем да осигурим изхранването на словаците с млечни и месни продукти наше производство. Имаме 70%  задоволяване с млечни продукти и 40% с месо. Безразсъдният натиск за намаляване на емисиите, може да означава допълнителен спад на тези показател.

Медиите обичат да посочват фермите за преживни животни като източник на заплаха за планетата. В Словакия обаче заплахата е друга – пренаселената дива природа. През 2018 г. статистиката показва официален улов от почти 150 хиляди сърни и диви свине. Те  не само произвеждат емисии, но също така причиняват огромни щети на фермерите и предават сериозни заболявания.  Считам за важно да знаем за всички споменати контексти, дори в кратък текст. Едва след техния рационален анализ трябва да се разгледат мерките, които може да са необходими в много страни. Не всички от тях трябва да се прилагат в Словакия. Ние не застрашаваме планетата с емисии от ферми за добитък.

Източник: инж. Ян Хуба

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here