За или против млекозаместетелите

Защо да храним с млекозаместител.

Изследванията  показват, че телетата  растат равномерно при използване  на заместители на мляко, и резултатите са по-добри, ако храним с мляко от фермата. Това, обаче предвижда  млекозаместителят  да е приготвен от висококачествени съставки, и да се изхранва според инструкциите.
Независимо проучване върху телетата действително доказва, че храненето с висококачествени заместители на млякото, може да подобри „производителността” на телета, и живото им тегло да бъде с 6 кг повече след 56-дневна възраст, в сравнение с тези телета, изхранвани с нормално мляко. След това, тази диференциална тежест продължава до 70-мия ден.

Една от възможните причини за този подобрен темп на растеж е фактът, че телетата, хранени със заместители на млякото, консумират 33% повече концентрати през пробния период, отколкото тези, които са хранени с пълномаслено мляко.

Каква  е разликата?

Протеините на базата на обезмаслено мляко, се получават чрез дехидратиране на млякото, след отстраняване на по-голямата част от съдържанието на млечни мазнини. Белтъчината на база суроватка, е по-често използвана протеинова добавка, получена от дехидратиране на суроватката, която е течен страничен продукт от производството на сирене.

Докато обезмаслените протеини са с по-висок клас, протеините на суроватката съдържат много по-високи нива на незаменими аминокиселини; следователно, задължително е да се постигне правилният баланс между двата вида протеин в заместителя.

Наличието на прекалено голямо количество обезмаслено мляко в заместителя на млякото, ще доведе до по-дълъг живот на телетата, като в резултат на това се потиска апетитът им за концентрати и влакнини (сено).

Съдържание на Мазнини

Заместителя е добре да е със съдържание на мазнини 18,5%, а мазнините задвижват енергийното ниво на продукта. За да се включи в контекста, някои заместители на млякото могат да имат съдържание на мазнини до 10%, докато други могат да достигнат до 25%.

Съдържанието на пепел – за добро или за по-лошо?

Когато фермерите купуват заместителите на млякото, те винаги трябва да питат за съдържанието на пепел. Суровото пълномаслено мляко, има съдържание на пепел от 5.5-6.5%.

Заместителите на млякото  имат по-високо съдържание на пепел поради две основни причини:

 1. Съставките, съставляващи пепелта, са предимно на млечна основа и могат да включват и допълнителни микроелементи, минерали, витамини и добавки, които ще увеличат съдържанието на пепел .
 2. Нискокачествени растителни и млечни протеинови източници – повишават съдържанието на пепел.

 Съдържание на пепел от 8,4% – произлизащо от високи нива на витамини и минерални добавки, е много добро съдържание в млекозаместителя.

   Изхранване.

 1. Количеството изхранване с мляко и концентрат определя скоростта на нарастване на телетата в периода до 12 седмици;
 2. Целта трябва да бъде да се увеличи теглото на телето от 40-45 кг (тегло при раждане) до около 100 кг през този 12-седмичен период;
 3. Това може да бъде постигнато с входящи количества от около 25 кг

Govedovad.com

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. Наличието на много пепел също така може да е признак на високо количество некачествен протеин, получен при висока термична преработка на млякото /нискокачествени суровини/. Хубаво е да има наличие на имуноглобулини.

 2. Получава се определено противоречие.

  В статията казвате „Независимо проучване върху телетата”, а в анотацията пишете „публикуваме рекламното експозе на фирмата Liffey Mills”

  Никога една фирма, която рекламира собствен продукт не е абсолютно обективна.

  За да се приеме статията като сериозна и научно издържана, се търси информация от независими източници по темата.

  А самото название (независимо за какво и в каква сфера става дума) “заместител” говори достатъчно само за себе си.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here