Накратко – съвети на специалиста

0

време за прочит: 1,5 минути

През последните няколко години е нямало обучение на фермери говедовъди. Или те знаят всичко или броят им е намалял много.
Това обаче е факт, което не звучи добре. Наистина, коронавирусът също има своите заслуги затова, но като цяло имаме отстъпление в тази посока.
Само ще ви запознаем в тези трудни месеци, какви насоки получиха германските говедовъди в някои провинции.

Веднага след раждането:

  • Коластра: Тук качеството, количеството и времето са от решаващо значение.  Препоръчва се да се изпият 4 литра коластра през първите 4 часа след раждането.  Подгответе система за доене с гюмче и  вземете първата коластра веднага след отелването, (дори това да е през нощта). Измерете качеството на млякото с рефрактометъра и след това го подайте с чиста бутилка с биберони.
  • Ваксинация: Когато се знае кое заболяване се появява  и кой  е патогена.
  • Хигиена: Почиствайте кофите за хранене всеки ден; тук може да бъде полезна система за измиване на кофи. Затворете кофата за поене с капак през лятото. По този начин нито една муха не може да влезе. Изхвърлете, почистете и дезинфекцирайте иглуто след всяко теле. Облечете собствените си гащеризони и ботуши, както и еднократни ръкавици за телетата, така че патогените да не се пренасят от кравите директно към телетата.
  • Хранене: От първия ден телетата трябва да имат на разположение фураж (мюсли) и вода, за предпочитане кофите да са от външната страна на колибките. Когато приготвяте заместителят, е важно да се придържате към определената температура и време, така че мазнините да се разтворят. Концентрацията на смесите трябва да бъде еднаква. Изпълнявайте препоръките дадени на етикета на чувала.

Според  специалистите  има два конкретни проблема , които засягат новородените: диария и пневмония. И двете причиняват дългосрочни последващи щети и водят до по-късна производителност на млечната крава, прекарала тези заболявания. В случай на диария, например, чревната лигавица е повредена и по нея остават белези. Това означава, че телето може да абсорбира по-малко хранителни вещества. Следователно добрата хигиена и правилното пиене са особено важни.

В случай на пневмония, от друга страна, засегнатите телета са по-малко продуктивни, тъй като обемът на белите им дробове е много малък в сравнение с размера на тялото им. Когато патогените се разпространят в обора, те навлизат в дихателните пътища и периферните области на белите дробове загиват. Болните телета са по-малко продуктивни. Затова обърнете внимание на отношението и качеството на въздуха.

Кратко, точно и ясно. По германски

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here