Глобалното затопляне и газовете

Все още по тази тема у нас се говори само на научно ниво. Публикациите се четата ограничено и то е съвсем нормално, защото ”ножа” на парниковите емисии е много далече от врата ни. Въпреки това, всеки трябва да знае нещо за това явление. Най-вече животновъдите, защото рискуват да изпаднат в цайтнот, ако ни се наложат изисквания, каквито има в Холандия. Както винаги, ние сме си вечните оптимисти и Тома неверни. Все не вярваме, че ще случи точно на нас. Затова трябваше на бърз ход и в приведена позиция  да влезем в нитратната директива и модул мляко.

Необходимостта от нарастване производство на храна, е съвсем нормална, щом населението на света се увеличава и китайците започнаха да забравят вкуса на ориза. Следователно, развитието на животновъдството също нараства.
Според докладите на ФАО, световното отглеждане на животни „осигурява” приблизително 18% от общата емисия на антропогенни парникови газове, включително 9% от получения въглероден диоксид (CO 2 ).
Нивото на метан, отделяно от животновъдния сектор, е 37% от общото световно производство. То допринася 23 пъти повече за формирането на глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид . Предимно се произвежда от преживни животни.
Въпреки това, емисиите на парникови газове, причинени от развитието на животновъдството, са резултат не само от добитъка в света, а и от физиологичните процеси, които се срещат при тях .
Дейностите, като обезлесяването за пасища и производството на фуражи, имат най-голям дял в производството на газове, свързани с животновъдството.
Освен цифрите, в които “обвиняват” животновъдния сектор и дебата за приноса му към процеса на изменение на климата, е ясно, че усилията за намаляване на метаногенезата при преживните животни са най-желани.
Производството на метан и отделянето му от кравите е свързано със значителни загуби на енергия, които могат да бъдат използвани, например за синтеза на мляко. Намаляването на емисиите на метан, също е възможно поради познаването на спецификата на екосистемата в търбуха и използването на подходящи дажби за храна.

И така, как възниква този газ и каква роля играе той? Освен летливите мастни киселини, етанол, въглероден диоксид, водород, АТР, метанът е един от продуктите на разграждането на въглехидратите в търбуха.
През деня се образуват около 250-400 литра метан в тялото на кравата, чрез действието на симбиотични метаногенни бактерии.
Метанът е високоенергиен газ, който се отделя в значителни количества от тялото, до 89% . Образуван е от ферментацията на фуражи с високо съдържание на структурни въглехидрати, и е свързано със загуби до 16% от консумираната енергия от смилаеми хранителни вещества.
Правилното балансиране на дажбата по отношение на дела на въглехидратите е от решаващо значение за намаляване на метана. Намаляването на рН в търбуха под 5.6 също намалява метаногенезата.
Естествените вещества, които влияят върху намаляването на емисиите на метан, и които не представляват заплаха за здравето на животните са: пробиотици, пребиотици, ензими, олигозахариди, органични киселини и билки.
Дрождите Saccharomyces cerevisiae са известни с благоприятното си въздействие върху количеството и качеството на млякото. Използването им подобрява структурата на популацията на микроорганизмите в търбуха. Те са източници на добре абсорбирани протеини и витамини от група В.
Освен това, търсенето на нови решения, на проблема с емисиите на метан, допринесе за използването на експериментално ниво на растителни вещества като танини, сапонини, пектини, етерични масла и много други съединения.
За повечето от тях е потвърдено, че намаляват производството на метан, но в някои случаи също ограничават броя на важните микроорганизми ,
Развъждането на животни ли е виновно за глобалното затопляне?
Със сигурност не е без значение.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here