Кравите не се заплождат. Защо?

Когато осеменим някоя крава и тя не се заплоди, се ядосваме. При неоткрита разгонена крава се ядосваме двойно. Навремето, в почти всяка кравеферма имаше назначен техник-осеменител, който трябваше два часа след доенето да наблюдава поведението на кравите в дворчето и още два часа след обед, преди вечерното доене. Съответно, трябваше да открие разгонените крави и направи план за навременното им осеменяване. Сега е трудно да имаме такива екстри, като техник-осеменител на разположение през целия ден и трябва ние да откриваме разгонените крави или някои от работниците.

Следващата стъпка е да  дадем шанс на нашите млечни крави да ни покажат техните сигнали, че са разгонени.

Проблемите с фертилитета са причина номер едно за млечните крави. Според последните икономически анализи е химера да говорим за едно теле на година от крава, но трябва да се приближаваме до цифрата на 390 дни теле. На 400 дни също не е най-лошото, до 420 дни, камбаната трябва да бие силно и да се хващаме за работа. Ако дните обаче станат 420 и повече за да получим едно теле от крава, най-добре е да се откажем да отглеждаме крави. Потънали сме.

 Плодовитостта се влияе от толкова много фактори, че често е невъзможно да се определи една-единствена причина за проблеми с плодовитостта.  Много учени са правили изследвания в тази връзка – кои са причините за безплодието, как да ги отстраним и да стигнем заветните 400 дни от отелване до отелване. Проучване на ветеринарния професор Лотхамер показва, че 40% от проблеми с фертилитета са причинени от липса на наблюдение на животните – заставате до дворчето с кравите и там с едното око гледате фейсбука и вайбъра, а с другото кравите.

Храненето е втората по важност причина с 30%, а генетиката е третата по важност с 15%. Следва хигиената с 15%.

Това проучване може да бъде критично поставено под въпрос, особено що се отнася до влиянието на отглеждането и стабилността върху плодовитостта. Тука  трябва да се има в предвид дали кравите са вързани в обора и това да предотврати своевременното откриване на симптомите на разгоненост. Хлъзгавите подове в обора могат да попречат на кравите да покажат поведението на разгонената крава.  Тъмните помещения и липса на слънчева светлина  също могат да имат отрицателно въздействие върху разгонеността.

Затова трябва да дадем шанс на нашите млечни крави да ни покажат техните симптоми при разгонване и трябва да отделим време за наблюдение, за да можем да виждаме сигналите от нашите животни.

Фертилността е термин от медицината, означаващ естествената способност за зачеване на потомство.
Успешното забременяване е възможно при полово зрели индивиди, като женските произвеждат 
яйцеклетки, а мъжките – сперматозоиди. Липсата на фертилност се нарича безплодие или стерилитет.

Не искаме да обидим някой, ако си мисли, че сравняваме хората с кравите, но при тях нещата стоят така:

Човешката фертилност е зависима от факторите хранене, сексуално поведение, наследственост, култура, инстинкти, ендокринология, време, икономика, начин на живот и емоции. По-високият шанс за зачеване означава по-голяма фертилност.

Възрастов фактор

При жените фертилността започва да намалява приблизително при навършена 35-годишна възраст, а за над 45-годишна възраст процентът за възможност от забременяване е почти нулев. Настъпващата менопауза преустановява производството на яйцеклетки, а с това и шанса за зачеване.

При мъжете намаляването на производството на активните клетки от спермата започва още на 25-годишна възраст. С напреднала възраст възниква риск от генетична мутация на клетките на спермата. Въпреки това са документирани случаи като този, при който 94-годишен мъж е съхранил своята способност да опложда.

Влошена фертилност

Намалената или възпрепятствана фертилност може да се дължи на редица причини:
 – гинекологичните проблеми, като инфекции или проблеми с овулацията при жените
употребата на алкохол, дори в малки количества
употребата на никотин

Фертилността може да се подобри със здравословен начин на живот:
 – здравословно хранене – с достатъчно разнообразие, избягване на „бързи храни“ и прекомерната употреба на тестени изделия
набавяне на нужните витамини и минерали (под лекарски контрол)
поддържане на оптимално тегло – нито наднормено, нито под нормата

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here