Само капка мляко e достатъчно

Свидетели сме и досега, как се взема проба мляко, за определяне състава на млякото. Задължително няколко стерилни  шишенца, пипета за вземане на пробата. Това става когато се взема обща проба. Още по-уморително е, когато се взема индивидуална проба, за да разберем, например броят на соматичните клетки. Съответно куфар с шишенца, бар код за всяко шишенце, стерилно такова, млекомер и уред за вземане на пробата. И това за всяка крава.
Само след няколко години вероятно това ще бъде вече спомен.

 Новият метод за анализ може да определи индивидуалното клетъчно съдържание на всички крави в стадото, само от една капка мляко от съда, в които се съхранява…

С метода GenoCell, броят на соматичните  клетки на различните крави в стадото, ще може да бъде определен, като се използва проба от мляко, чрез съдържанието на ДНК в млякото. Процесът е тестван в практически изпитания и ще бъде предложен тази година.

За разлика от обичайните методи за контрол, тази процедура елиминира необходимостта от вземане на отделни проби от кравите. В деня на проверката се взема само една проба мляко от добре разбъркания резервоар за мляко. Тъй като соматичните клетки на млякото съдържат ДНК на кравата, млякото в резервоара съдържа ДНК на всички крави, които са били доени този ден и съответно млякото им е в ваната.
За да се случи обаче това, всички крави от стадото трябва да са генотипирани.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here