Австрия: Цена на млякото

0

През 2020 г. средно 37,52 цента

Според изчисленията на AMA, средната годишна цена на суровото краве мляко в Австрия  за 2020 г. е (въз основа на 4,2% мазнини и 3,4% протеин) е 37,52 цента / кг . Цените на млякото бяха на ниско ниво през януари -35,98 цента. Те успяха да се увеличат до април, последва  стагнация от май до юли. След това се регистрира положителна тенденция от август и продължила  до декември.

Цените за производители продължиха да растат в Австрия към края на 2020 г. Мандрите и фабриките за сирене платиха  на своите земеделски производители през декември средно по 40,33 цента / кг) нето.. Причината за това осезаемо увеличение е главно доплащането, извършено през декември от няколко мандри и сирене за миналата година. Производствената цена от 40,33 цента нето / кг определена от AMA за декември 2020 г.е на база 4,2% мазнини и 3,4% протеин, се отнася към средната стойност за всички качества.

За качествено мляко без ГМО, без надбавка за органично мляко и сено, млекопреработвателите плащат средно 37,70 цента нето / кг , а за биологично мляко доставчиците печелят средно 47,32 цента за кг. Изчислено на базата на естественото съдържание на мазнини и протеини, цената на млякото през декември 2020 г. е средно 41,41 цента нето / кг(средно за всички качества). За януари 2021 г. AMA очаква средна цена от 39,70 цента / кг

Въпреки затегнатите мерки и блокировки в отделни държави-членки, цената, платена за суровото мляко, спадна само леко. Доставка на мляко е с 2% под същия месец на миналата година

Според AMA обаче ситуацията на пазара на мляко остава напрегната. По-строгите мерки и продължаващото блокиране поради разпространението на корона вируса засягат поведението на потребителите, макар и не толкова силно, колкото по време на първото блокиране през пролетта на 2020 г.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here