При пневмония при телетата – бързи мерки

3

Материалът няма рекламна цел, не рекламира лекарства и други препарати.

Темата е, защо се ваксинират младите животни.
По въпросите на ветеринарията се обърнете към вашите ветеринари.

Фактът, че у нас не може да се купи отникъде юница за разплод, е доста красноречив. Ясно е, че не става дума за нежелание на фермерите, да произвеждат женски животни. Чисто и просто, голям брой от тях боледуват в млада възраст, след това, като непродуктивна група, тези животни са оставени на съдбата. Следва кърската любов и заплождане от неизвестен ерген, и в крайна сметка, нямаме млади разплодни животни. Много пъти дори за собствен ремонт, не говорим за възпроизводство, камо ли за продажба.

Какво правят обаче, фермерите във водещите страни.

Пневмонията е най-„страшното” заболяване и причина за неуспех при отглежданите телета. Земеделските стопани все повече предпочитат ваксинация, за да предотвратят пневмонията сред телетата. Голямо проучване, при над 8000 млекопроизводители в Холандия показва, че те много съзнателно  ваксинират  телетата си. Когато са запитани, защо правят това, възникват три отговора.

 1. По-добро производство
  Най-важната причина, повечето животновъди (44%) изтъкват, че здравите телета, не боледували от пневмонии и се развиват като добри млекодайните крави и произвеждат повече мляко.  Всяко забавяне при  развитието на  телето, пряко влияе върху ефективния период на отглеждане.
 2. По-малки шансове за забавяне на растежа
  Като втора причина, много млекопроизводители (39%) посочват специфично забавяне на растежа, като много негативна последица от пневмонията. Това забавяне на растежа е трудно да се изравни със състоянието на здравите телета.  Вследствие на това,  животните се заплождат на  по-ниско тегло. Това води до по-ниско млекопроизводство на  първа лактация и съответно по-високи разходи.
 3. Няма болни животни в обора
  Накрая резултатите показват, че фермерите просто не харесват болните животни.  Това предизвиква раздразнение у тях, защото фермерите вършат много работа, за да поддържат здрави животните. Както по отношение на (бъдещото) производство, така и по отношение на хуманното отношение към животните.

Други мотиви за ваксинация
В допълнение към тези три, най-често срещаните причини, за да се ваксинират телетата против пневмонии са :

– по-малко заболеваемост;
– по-малко време отделено за болните животни;
– намаляване на разходите за медикаменти при лечение;

По-малко млади животни, по-превантивни грижи
Холандските говедовъди, много съзнателно провеждат ваксинацията на своите млади животни. Освен това, във фермата се отглеждат по-малко млади говеда, което е много важно сега, при изпълнението на фосфатната директива. В сравнение с 2017 г. има 14% по-малко млади животни  в млекопроизводителните ферми.

Предотвратяване на заболяванията води до по-малки инвестиции
Отглеждането на малък брой млади животни във фермата, трябва да бъде гарантирано с отлични условия на отглеждане и добро здраве. Предотвратяването на заболявания, като например ваксинацията срещу пневмония, е само малка инвестиция в сравнение със спестяванията, които ще направят от отглеждането на по малко телета.

Ветеринарният лекар като експерт
Земеделските практики в Холандия, са отделили повече внимание на здравето на младите говеда, през последните години.
Ветеринарите са преди всичко експертите, които могат да дадат добри съвети на животновъдите, когато става дума за превенция и здраве.

Govedovad.com

3 КОМЕНТАРИ

 1. Факта е че,когато не се водят под селекция;за 18 месеца разходите са по големи от себестойноста на юницата;как да произведем катосме на загуба…

 2. Всичко е много точно,но защо не напишете статия как е в България ? Много ме интересува начина на действие и подбудите за това на българския фермер .

  • Щото в българия се пише само на книга и се отчита на книга а на терен е съвсем друго с малки изключения.А съветите от ветеринарите струват пари които никой не ще да плаща.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here