Тодор Арбов – Какво трябва да знаем още за сухостойния период при кравите

3

време за прочит: 2 минути

Както винаги в западните публикации се казва какво трябва да стане, но не и как трябва да се направи. Основните правила са:

1. Разделяне на сухостойния период на 2 части:
– ранен сухостой – 40 дни
– късен сухостой – 20 дни

2. Относно катионо-анионовоия баланс – през целия сухостоен период не се дават допълнителни минерални добавки, а от дажбата се изключва и солта (натриев хлорид). Катионо-анионовиня баланс има най-голямо значение за усвояване на калция по време на лактацията и нарушаването му по време на сухостоя е причина за възникване на млечна треска веднага след отелването. Dieatry Cation Anion Difference (DCAD) се измерва в милиеквиваленти единици (meq) на 100 гр фураж и отчита киселинно-основният баланс. Нормалните стойности са от -1 до -6 meq/100 g. Във формулата участват Натрий и Калий от една страна и Хлор със Сяра от друга. Фосфор, Калций и Магнезий имат по-слабо влияние върху резултата от този баланс.

3. Витамини и селен – препоръчително е вкарването им инжективно – в деня на пресушаването А,D3,E+селен и още една инжекция в деня на преминаването от ранен в късен сухостой.

4. Протеините през целия сухостоен период трябва да се поддържат ниски – около 13% суров протеин от сухото вещество. Високият протеин води до бързо нарастване на приплода и трудни раждания

5. Енергията през ранния сухостой трябва да е ниска, т.е. не се дава концентриран фураж (зърно), за да не затлъстее кравата и отелването да е трудно.

6. Енергията през късния сухостой се увеличава до 50% от концентрирарания фураж (зърно), който ще се храни след отелването, за да се стимулира отново микрофлората на търбуха и да го подготвим за високоенергийната дажба по време на лактацията.

7. Желателно е кравите да имат свободен достъп до ливадно сено през целия сухостоен период. Тази мярка предпазва търбуха от свиване под натиска на бързо растящия приплод. Ако търбухът се свие по-време на сухостоя, апетитът след отелването е намален, което води до силно отслабване на животните, затлъстяване на черния дроб поради голямото количество мазнини, който той преработва от резервите на тялото, кетоза и други метаболитни заболявания. Всичко това води до силно отрицателен енергиен баланс, рязко отслабване на животните, отслабване на имунната система, мастити и метрити, проблеми с репродукцията, а не рядко и летален изход.

8. За да има високо съдържание на антитела в коластрата, всички ваксинации, свързани със здравето на телето, се правят през първата половина на сухостоя. Препоръчителни ваксинации са за инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест, рота-корона вирус и парагрип. Коластрата от първотелките не се използва за първото поене на телетата, защото в нея има само около 70% от количеството необходими антитела. При възможност е желателно смесването на коластрата от няколко здрави крави на 1-ва и 2-ра лактация за да се компенсира недостига на едни или други антитела при индивидуалните крави. Поддържането на банка със замразена коластра гарантира наличието на качествена коластра по всяко време.

Тодор Арбов, Канада

3 КОМЕНТАРИ

  1. Тодор Арбов – точен и изчерпателен, както винаги! Странно ми е как да се променили стандартите – сега добра микрофлора е тази, която усвоява зърно. Моите месодайни говеда, ако им осигуря неограничен достъп до сено, за три месеца биха заприличали на прасета, без никакво зърно.

  2. Павлине, става въпрос за крави с 35-40 литра мляко на ден. Само със сено няма как да стане. В микрофлората на търбуха участват около 2,200 вида микроорганизми и за промяната на съотношението между различните групи са необходими около 20 дни.

  3. Здравейте г-н Арбов може ли да ми дадете някакви кординати за връзка искам да поговоря с вас относно храненето на телета за угояване. Благодаря

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here