Изменение 171

0

Време за прочит: 2 минути

Млечната индустрия продължава кампанията си срещу вегански алтернативи за техните продукти, като овесено „мляко“. Нов набор от правила, известен като изменение 171, би направил невъзможно производителите на такива млечни алтернативи да използват подобни опаковки, като кофички с кисело мляко или консерви с мляко.

Ако се тълкуват в най-широкия смисъл, измененията биха направили невъзможно използването на визуални елементи или термини, които биха могли да се отнасят до млечните продукти върху опаковката на веганските  продукти. Дори термини като “кремообразен” или “без мляко” ще бъдат забранени за вегански алтернативи за млечни продукти.

Аргументите на млечната индустрия, която лобира за изменение 171, се въртят около защитата на потребителите. Според производителите потребителите могат да бъдат заблудени относно точния характер на продукта, който купуват.

Специализирана комисия на Европейския съвет вече одобри изменение 171 през октомври 2020 г. Сега то е на масата в Европейския съвет, който ще вземе решение по него на т. Нар. Тристранни срещи с Европейската комисия и Парламента.

Ако Европейският съвет се съгласи с предложението, това ще бъде още един удар за веганския млечен сектор. През 2017 г. Европейският съд вече постанови, че вече не може да се използват термини като мляко за овесено мляко или кисело мляко за соево кисело мляко.

ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here