Беларус – страната чудо

0

Това което се случва в тази страна, по отношение на земеделието, си е направо чудо. Ако пък имаха обвързана подкрепа, кой знае какви постижения щеше да имат. Изминалата година бе изключително неспокойна за беларусите от политическа гледна точка. Селяните, обаче не се повлияха от тези борби, работеха си съвестно и напук на прогнозите сътвориха чудеса.

Наистина си е чудо да увеличиш производството на краве мляко за една година с 397 000т – това е почти половината, което се произвежда годишно у нас.

Брутното производство на мляко възлиза на 7 милиона 509 хиляди тона и се увеличава с 397 хиляди тона спрямо 2019, месо – 1 милион 767 хиляди (плюс 43 хиляди т). 

Млякото от  крава се е увеличило с 271 килограма, средното дневния прираст при телетата е увеличен с  плюс 30 грама, свинете – плюс 15.

Ако през 2019 г. само една област Гродно доеше средно над 8 хиляди килограма мляко от крава, то миналата година вече има 5 такива региона.
През 2019 г. в млечния клуб имаше 9 ферми с над  10 тона мляко от крава, сега техният брой е вече 10 плюс 4 ферми с производство над 11 хиляди кг.

В същото време трябва да се отбележи, че самото голямо число не е най-важното. Млякото е най-печелившата стока. Фермите, които дават много мляко, винаги имат големи доходи. Това означава, че има възможност да се плащат високи заплати, да се купуват торове, гориво, оборудване и резервни части. В резултат на това цялата работа по нивите и фермите се извършва своевременно и с високо качество.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here