Отпадъчното мляко – да или не

Фермерите са пестеливи хора, и гледат всичко, което произведат като фураж, да се оползотвори за изхранване на животните. Във фермата винаги има фуражи, в нашия случаи мляко, което не отговаря на изискванията за качествен фураж, добър за изхранване. Много пъти обаче отпадъчното мляко се включва в дажбата на малките телета и става алтернатива на сухото мляко или на качественото мляко, предназначено за изхранване.

Кое е отпадъчно мляко: това е мляко от третирани крави, което е негодно за продажба поради лошо качество или наличие на остатъци от антибиотици.

Много експерти подчертават, че млякото съдържащо антибиотични остатъци или висок брой соматични клетки, е неприятно за телетата и може да доведе до неприемането му  и съответно – застой в растежа му.

Ако решите да храните с отпадъчно мляко, а се знае, че фермерите са упорити, за да сведете до минимум рисковете, свързани с храненето, то не трябва да се дава  на телета на възраст под четири дни. Ако все пак настоявате да го използвате, поне трябва да се разрежда с нормално мляко.

Със сигурност такова мляко не трябва да се използва в деня, в който се лекува кравата. Всъщност трябва да се изхвърли, ако е мляко с много лошо качество.

Храненето с антибиотично мляко или „отпадъчно мляко“ може потенциално да причини антибиотична резистентност, ако се хранят  млади телета.

Определено количество микроби се съдържат в естественото мляко. При  високо микробно съдържание в него, то  може да представлява риск от заболяване за малките телета.

Предотвратяване на високо микробно съдържание в млякото:
 – Поддържайте всички доилни съоръжения с висок стандарт за чистота;
– Поддържайте всички съоръжения за хранене на телета чисти – включително бибероните;
– Не съхранявайте мляко за дълъг период от време;
– Избягвайте замърсяване с фекалии или мухи.

Тазгодишните телета са бъдещите производители на мляко от вашето млечно стадо, така че, е от първостепенно значение те да бъдат третирани и хранени според най-високите стандарти.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here