Съседите / Румъния – 5 €/кг

0

Интересна преференция ще имат тази година развъдчиците на Симентал Балтата /Румънския Симентал/. Може да са видели от нашите развъдни асоциации, как подпомогнаха миналата година своите фермери с определен брой дози семенна течност. Всъщност това беше едно предложение на Националния съюз на говедовъдите в България, което бе прието от МЗХГ и реализирано от Развъдните асоциации.

Нещо подобно правят и румънците под друга форма. Всъщност те реализират класическата схема при селекцията – най-високопродуктивните стада да осигуряват разплоден материал на за широката част на „пирамидата”.

Имайки в предвид това, което се случи преди няколко години, с осигуряването на кочове, сега е избран друг подход.
Разплодното женско теле се предлага за продажба от собственика, то се оценя, приготвят му се документите и обявява за продажба. Плащането се извършва на сметката на асоциацията, а тя го плаща на фермера.

Цената за тази година е твърда – и е 5 5 €/кг за телета на възраст между един и три месеца и с тегло най-малко 100 кг.
Телето задължително е с проверен произход и за съответните заболявания. С тези си действия, асоциацията дава пример, как по-бързо могат да се подобрят продуктивните качества на кравите от по-ниско продуктивните стада.
За да имаш право да купиш теле обаче трябва да си член на асоциацията на Симентала за Румъния.

Тоня Мишева

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here