Млекозаместителят – как да го съхраним

0

На страниците на сайта сме ви запознавали с качествата на много млекозаместители. Разисквали сме как трябва да се употребяват, количества, начин на приготвяне. Скоро посещавайки една кравеферма, собственикът се оплака, че млекозаместителя се разваля бързо. Проследявайки пътя на торбата с белия прах, от доставката във фермата, до кофичката за телето, открихме доста допуснати грешки. Всъщност неща, които човекът ги знае, но просто е сметнал, че не са важни. Все пак, цената на сухото мляко никак не е малка, така че и за него трябва да се полагат грижи.

През пролетта, лятото и есента имаме не малко колебания на температурите, което означава и по-висока влажност. Това допринася за развалянето на сухото млякото при недобро съхранение.

За да се осигури правилният растеж и здраве на новородено, е изключително важно да се осигури качествен заместител на млякото.
Защо заместител.
Защото освен, че цената му може да е по-ниска от изкупната цена на майчиното мляко, а и състава му осигурява всичко от което има нужда младият организъм. Правилното съхранение на този продукт, е ключов компонент за успеха при отглеждането на телетата, които се хранят с мляко.

Съхранение: млекозаместителя, съхраняван в места без контролирана температура и влажност, може да абсорбира влагата, причинявайки конденз и бучки в продукта. Тези бучки могат да причинят множество проблеми, като бързо разваляне, окисляване на мазнини/гранясване (влияят на миризмата, вкуса и хранителната стойност на заместителя на млякото), също така създават трудности при боравенето с продукта при измерването, смесването и разтварянето му.

Продуктът трябва да се съхранява в зона, където температурата  е между 5°C  и 20°С и влажност  равна или по-малка от 60%. Това означава, че във фермата трябва да има уреди за измерване на температурата и влажността. Един охладител би работил добре за съхраняването на този ценен продукт. За да имате максимална свежест при млекозаместителят, най-напред трябва да погледнете сроковете за съхранение.
Всъщност това е „правило първо”.
Средният препоръчителен срок на годност на заместителите на млякото е приблизително шест месеца, при идеални условия за съхранение.
След като сте изпълнили „правило първо” трябва да имате в предвид и следните  съображения за съхранение на сухото мляко:

  • Дръжте го далеч от места с висока влажност, като миячно помещение, помещения в които има водоизточник или мивка;
  • Не съхранявайте млякото в помещенията за телетата. Телетата генерират топлина и влага;
  • За предпочитане е да се използва херметичен контейнер, за да съхранявате в него отворените торби между употребите. Това помага да се сведе до минимум съприкосновението с влага и вредители;
  • От съществено значение е да се сведе до минимум излагането на чувалите с мляко на вредители ,като мишки, плъхове, котки, птици и др.;
  • Съхранявайте чувалите върху  палет, така че да не е директно на пода и на няколко сантиметра от стените, за да помогнете за минимизиране на абсорбцията на влага и за максимално овладяване на гризачите;
  • Намалете уплътняването на чувалите с мляко, като не събирате повече от две палети чували;
  • В студени месеци трябва да донесете заместителя на млякото в топла стая един – два дни преди използването му. Това ще позволи на млекозаместителя  да достигне стайна температура преди употреба;
  • Всяка ново отворена торба с млекозаместител трябва да бъде инспектирани преди употреба, за цвят, мирис и срок на годност;
  • Осигуряването на висококачествен заместител на млякото, който е съхраняван правилно, ще ви помогне да гарантирате успеха на отглеждането на вашите телета;

Задължително прочетете упътването написано на чувала, за начина приготвяне и даваните количества млекозаместител дневно.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here