Уикенд: Любопитни неща за нашите мъркащи фаворити

Къде приятелски, където недостъпно, той мърка, гали се, но винаги прави това, което иска.

Мислите ли, че котката е хитро и много сложно, причудливо създание? Ако сте на това мнение … мисля, че мислите добре. Няма друго животно, което да може да покаже толкова много лица. Където е приятелски настроен, където е недостъпен, той мърка, гали се, но наистина винаги прави това, което иска, но пък вие все пак си го обичате!

Какво не знаем за нашите котета.

Котките могат да чуват толкова добре, че дори улавят и най-малкия шум. Това се дължи и на факта, че има повече от 20 мускула, които контролират външната част на ушите им. Котката може по-точно да отгатне източника на звука, когато не се движи. Това обяснява защо те стоят неподвижно, докато слушат. Интересен факт е също, че котенцата могат да движат ушите си отделно, до 180 градуса.

Котките спят 70% от живота си.

Домашните котки обикновено правят четири неща: спят, ядат, тичат или играят. Оказа се, че сънят отнема повече време от останалите три дейности, взети заедно.

Котките не обичат бонбони и дори не могат да ядат шоколад

Котките харесват само месо и не се интересуват от захар или други лакомства. Във възприятието им за вкус, липсва сладкият, но ако собственикът им свикне да глези домашният си любимец, котето ще прояде бонбони. Малцина знаят, но шоколадът е в черния списък за котенцата, защото консумацията му може да доведе до сърдечен проблем.

Мъркането е знак за самолечение

Мъркането на котките обикновено се превежда от хората като знак на удовлетворение, но значението му може да бъде много по-сложно от това. Не всички мъркания са свързани с удоволствието – в някои случаи то отразява болка или нервност. Някои експерти смятат, че мъркането е признак за укрепване на мускулите и костите.

Котките често са непоносими към лактоза

Въпреки че повечето котки обичат млякото, това не означава, че млякото ги обича. Котките имат трудности с храносмилането на лактоза, което може да наруши работата на стомаха и да им причини диария, повръщане и дори хранителни алергии.

Твърди се, че котките издават повече от 100 различни звука. За сравнение, кучетата издават само 10 вида звуци. В допълнение към безбройните звуци, котките са способни да комуникират чрез езика на тялото, с ухапвания, аромати и др. взаимодействия.

Мозъкът на котките и хората има подобни емоционални центрове

Има повече общо между вашата котка и вас, отколкото бихте си помислили. И човешкият, и котешкият мозък са изградени от сиво и бяло вещество. Котките са склонни да мислят по същия начин, както хората, и като нас, те имат дългосрочни и краткосрочни спомени.

Краката на котката се потят

Подобно на кучетата, жлезите, отговорни за изпотяването, се намират само на лапите на котките. Ето защо в горещите летни дни може да намирате мокри отпечатъци. Разбира се, в голямата жега котенцата се опитват да не се разхождат, а по-скоро търсят хладно място, за да подремнат, докато се любуват на любимото си занимание.

Котешкият нос е уникален като пръстовите отпечатъци на хората

Носовете на котките, каналите му, имат уникален модел – точно като пръстовите отпечатъци на хората.

Поради различни промени котките могат да се разболяват

Когато котките преживеят необичайно събитие, като хранене по различно време от обичайното, смяна на местоживеене или собственика, у тях започват да се появяват болести. Те могат да повръщат, но може и да не ядат. Котките обичат фиксирана ежедневна рутина и всяко разстройство може да доведе до летаргия и необичайно поведение у тях.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here