Грижи за телчарника

0

Все пак, колкото и да не ни си вярваше зимата дойде и съвсем нормално е негативите и да се почувстват най-силно при младите животни – телетата. Какво ни накара да напишем този материал. Два случая, при които ни стана жал за телетата, виждайки условията, при които ги отглеждат. В повечето ферми телетата се настаняват в боксовете на открито. Но все още има и такива, където малките се отглеждат на закрито. Отбитите телета също много пъти попадат в закрити помещения.

Посетихме една малка ферма с двадесетина крави, които бяха супер. Наблюдавахме доенето и констатирахме, че за едно доене кравата даде над 20 кг мляко. Собственикът, след като я издой гордо каза – елате да видите и теленцито. Заведени  в най-тъмната част на обора, в една ниша без светлина, без въздух, все пак постелята беше чиста стоеше вързано теленцето. Това си беше направо затвор от романите за граф Монте Кристо.

Вторият случай бе в Македония. Посетихме една ферма с д-р Григоров, управителят на Геномика-Сливен. Докторът, като видя условията при които се отглеждаха телетата се развика, накара се на собственика, на работниците. И представете си, буйните македонци стояха мирно и само повтаряха – докторе ела да ни видиш след един месец. Наистина телчарника беше в ужасно състояние.

Какво трябва да се направи  помещенията в които се отглеждат телетата за да им се осигурят комфортни условия за отглеждане.

  • В телчарника трябва да има много чист въздух;
  • Не трябва да има течения на ниво телета;
  • Постелята-„спалното бельо” трябва да е сухо (използвайте теста за коляното), ако коленете ви са влажни или мокри, почистете пода и поставете ново спално бельо;
  • Телчарника трябва да е достатъчно топъл за малките. Идеалният температурен диапазон е между 15-20 °.
  • Помещението трябва да е чисто, преди телетата да влязат в него. Трябва да се почиства редовно и сменя постелята.

При почистване на телчарника  много фермери се изкушават да измият пода с маркуч с голям обем, преди да сложат вар. Това трябва да се  избягва. „Избягвайте да използвате вода, когато почиствате навеси за телета, като по този начин добавяте вода към околната среда.

Освен това, насекомите не могат да оцелеят в суха среда; бактерии и вируси нямат крила, те разчитат на влага, за да оцелеят. Използването на вода за почистване на телчарника също намалява температурата ,което прави телетата по-студени. Достатъчно е почистване на всички стари постели и нанасяне на суха вар, преди полагане на чистата постелка.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here