Пет любопитни неща, за да проверите знанията си за сиренето

0

Сиренето е една от основните хранителни продукти, присъстващи в хладилника на 85% от домакинствата в някои държави..   Междупрофесионалната организация за лактация (Inlac) , посочва няколко малко известни факти и ползи от тази храна, които всеки любител на сиренето трябва да знае.

Кои са те:

1) Какъв е произходът на сиренето?

Неотдавнашно международно проучване, публикувано в Nature Research, установи, че консумацията на млечни продукти датира от преди 7000 години. Оттогава млякото се утвърждава като един от основните продукти за консумация от човека, а малко по-късно и сиренето в някои от своите над 2000 разновидности.  Откриването на пастьоризацията през 1857 г. е голям крайъгълен камък за технологията на сиренето, разработвайки нови процеси, които позволяват да се получат референции, отбелязани с качество и безопасност на храните.

2) Колко сирене произвежда и се консумира в Испания?

Днес Испания е осмият по големина производител на краве мляко в Европа, само след Германия, Франция, Обединеното кралство, Холандия, Италия и Ирландия. Испания е и вторият по големина производител на овче мляко след Гърция, а също и вторият по производство на козе мляко след Франция.

Годишното производство на сирена в Испания надхвърля 450 000 тона, а испанците консумират около 7,8 килограма средно годишно в някои от неговите 150 сорта, което все още е далеч от 17,3 килограма на човек годишно в ЕС.

3) Полезен ли е за здравето ни?

Сиренето съдържа протеини с висока биологична стойност и е една от храните с най-висока концентрация на калций, която съществува: порция от 100 грама сирене е еквивалентна на дневните нужди на възрастен; и е от голямо значение сиренето да присъства в диетата на децата, за да се осигури правилния им растеж. Сиренето е храна, богата на витамини А и D, които помагат на тялото да усвои калция и да поддържа здрави кости и зъби. Сиренето съдържа и витамини от група В, като В12, В9 (фолиева киселина), В1 (тиамин) или В2 (рибофлавин).

4) Колко порции сирене мога да приемам на ден?

Трябва да се помни, че основната съставка в сиренето е млякото и че млякото е здравословно. Основните хранителни ръководства и експерти препоръчват да приемате между две и четири порции млечни продукти на ден, в зависимост от възрастта и обстоятелствата на всяка група. Порция мляко би била еквивалентна на 200-250 милилитра (чаша), докато порцията кисело мляко ще бъде 250 грама По отношение на сирената, препоръчителната полуобработена или сушена порция би била около 30 грама, а тази на прясното сирене – около 60 грама.

5) Може ли да се консумира кората на сиренето?

Законодателството позволява използването на различни материали за покриване и обработка на повърхността на сирената. Ако кората е естествена, като общо правило тя може да се яде, като винаги се вземат предвид вкусовете и твърдостта и. Има и сирена с изкуствена кора, чиято повърхност е покрита с някакъв материал, за да се запази вътрешността му, като восък или парафин. И въпреки че те са материали за хранителна употреба, тоест те не отделят токсини върху храната или имат риск за здравето ви, тази кора не трябва да се яде.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here