Субсидии, без телетата

0

Както у нас, така и в останалите държави-членки, ври и кипи по отношение „избистряне” на новата селскостопанска политика в Земеделието до 2027 г. Всичко си е в правилата на „играта”, едни да искат повече, други  са против, а трети – най-опасните търсят под вола теле. Разбира се вземат се и редица разумни решения, които ще помогнат на животновъдите занапред.

Подобна е ситуацията и при съседите. Румънците направиха крачка назад, като премахнаха за известно време сертификата за кочове. Сега пък техните месодайни говедовъди излизат с предложението за две години от субсидиите за обвързана подкрепа  да бъдат извадени телетата, а субсидия да получават само чистопородните и кръстоски месодайни крави. Това се налага, защото брояг на месодайните крави расте непрекъснато и съответно субсидията от над 600 евро преди години за глава, минала година бе 180 ево, а се очаква тази година да е под 150 евро, а през 2022 г може и 70 евро.Темпът на растеж се подсказва от развъдчиците, защото те имат записи в родословните книги..

В тази връзка няколко асоциации предлагат до 2022 г да отпадне подпомагането на подрастващите животни, да се премират само кравите, а на младите да бъде дадена подкрепа по Covid 19.

Подкрепа за Covid 19 ще бъде предоставена на млади говеда през есента или през годината, както беше миналата година, а Брюксел вече одобри тази помощ. Предложихме, че ако чистокръвната и смесената раса бъде елиминирана от обвързаната подкрепа тази година, тази младеж ще влезе за възможна, желана и очаквана подкрепа на Covid 19. Миналата година помощта на Covid 19 ще бъде предоставена само за възрастни говеда, от 24 месеца нататък, влизат само жени, практически само крави или юници.Всичко това ще се реши до 19.02, когато трябва пакета с документи относно подпомагането да бъде изпратено в Брюксел.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here