Ракията изпревари уискито

0

През годината на пандемията, май ракията и то домашната, ще изпревари уискито по консумация. Резултатите за продажбата на уиски през миналата година са най-ниските за последните 10 години.

   Асоциацията на шотландското уиски съобщи, че стойността на износа е спаднала с над 1,1 милиарда евро,  както последиците от пандемията, така и 25-те тарифи, наложени от САЩ, силно удрят тежките пиячи.  

През 2020 г. износът на шотландско уиски е спаднал с 23%. Според асоциацията на шотландското уиски износът, както по стойност, така и по обем, за повечето от десетте най-големи пазара на шотландско уиски, е намалял, когато страните са влезли в локдаун.

В същото време затварянето на туристическия сектор и ограниченията за пътуване засегнаха магазините на летищата. Там обемът на износа на шотландско уиски е намалял със 70% в сравнение с 2019 г.    

Най-големите загуби обаче са от най-важния пазар за шотландско уиски – САЩ, след влизането в сила на новите митнически тарифи.. През 2020 г. износът на САЩ е спаднал с 32%, което е загуба от 40 340 милиона. Износът за Европейския съюз е спаднал с 15%.    Тези цифри са мрачно напомняне за това, пред което са се изправили дестилаторите миналата година.”Всъщност индустрията загуби 10 години растеж през 2020 г. и ще отнеме известно време, докато тя се върне на силна позиция”, казват от асоциацията.

За това едва ли имат нашите „пиячи”  винаги са предпочитали нашенска ракия с шопска салата през лятото и с  кисели краставички и зелени домати през зимата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here