Фермерите съветват / Днес нидерландеца Херберт

0

време за прочит: 1,5 минута

Херберт: Юниците в нашата фермата обикновено се отелват за първи път на възраст от една година и десет месеца. Така те се заплождат на около тринадесет месеца. Два до три месеца преди отелването, те се преместват в групата на пресушените крави. Там ядат дажба от: по 1/3  от тревен силаж, царевичен силаж и слама. Минералните фуражи и брашното от рапица също влизат  към дажбата.  Три седмици преди датата на отелването, кравите и юници също получават по 2,5 до 3 кг концентриран фураж чрез транспондерна станция. 

Целта е сух период от шест седмици. Кравите с продукция над 25 литра получават достъп до робота веднъж дневно през първата седмица на пресушаването. Със сухата дажба, млечността пада сама до 15 литра в рамките на една седмица. Това е добре за здравето на вимето! Кравите с брой соматични клетки по-малко от 50 000 получават уплътнител за цицките, а ако имат повече от 50 000 клетки – устройство за изсушаване на антибиотици.

Комфорт на кравите: Големи, дълбоки легла, мека постеля, напречна вентилация и полупрозрачен покрив (светъл покрив) осигуряват много комфорт. Средните доения са между 3,3 и 3,4 на крава на ден, ако доите с робот.

Телето трябва да получи  четири литра коластра през първите четири часа след отелването. Това почти винаги работи – особено благодарение на наблюдението на камерата. Телето остават с кравата в сламената зона за един и половина до два часа. Веднага след като телето изсъхне, то се поставя в иглу или в бокс. 

През зимата телетата първо се поставят под топлинна лампа и след това им се дава одеяло. Те получават с млякото гранули и сено от първото косене до деветмесечна възраст. Всяка година оставям малко сено от първата коситба, особено за телетата, докато отново направя сено в края на май / началото на юни. 

На деветмесечна възраст телетата се преместват в навеса за млади говеда, където се помещават и сухите крави. Младите говеда получават смесена дажба от 50% нарязана слама, 50% тревен силаж и един килограм смеска.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here