Винаги е интересно да чуеш какво разказват колегите за работата си. Още по- интересно е, ако чуеш разказа на колега от друга страна. Най пък е интересно, ако той ти е комшия.
Какво разказа говедовъда с двадесет години стаж при угояване на телета – сърбинът Радослав Миятович.

Радослав започва с болката си.
– “Беше дошло време за продажба на биците. Моите телета са готови за кланицата. Имам 14 глави за товарене, а текущата цена е около 2,10 евро. Почти се договорихме за тази цена, но не им ги дадох. Даваха ми и  3,6 евро на линията за клане.  Не им ги дадох, защото телетата хубави, има търсене, цената ще се покачи. Ако ми дадат 2.20 евро, ще ги продам.” 

Радослав казва, че може би има и малко късмет, защото е продал последното телета миналия януари, на Коледа, на цена от 2,30 евро.
След това купува за тазгодишните телета успява да съкрати периодът на угояване.  Сега те са на 10 месеца, и  са готови за продажба. Средното живо тегло сега е 575 кг.

Това са отлични резултати, постигнати  с “малки тайни” на  великите майстори. Това всъщност е опит придобит от десетилетия.

„Генетиката на телетата е важна, ако е добра генетика, ще бъде добро и угояване. Между другото, аз не давам силаж.  Давам им в изобилие царевица, пшеница, ечемик, соев шрот, слънчогледово брашно, премикси и люцерна “. 

„Откакто започнах да ваксинирам телета, не съм имал допълнително лечение, не съм имал проблеми с пневмония, не съм имал смъртни случаи. Скъпо е, но си заслужава. “ 

Субсидиите не са мотив за дългогодишните животновъди, но са необходими особено в трудни моменти, но никога не може да се разчитат на тях, защото никога не се знае кога ще ни бъдат платени. Раша чака изплащането на субсидии от една година.

„Да, чаках една година последната партида, сега скоро ще се изпратя и за тази, като ги продам. Обадих се петдесет пъти, отговорът винаги е един и същ: обработва се.

И те биха били добре дошли сега, когато трябва да се набавят семена, масло, торове, които значително поскъпнаха по време на пандемията. Част от доходите са в оборския тор, така че добивите им винаги са добри.
Оборският тор не може да замени никакъв от изкуствените такива,  и ние наистина го хвърляме в полето в изобилие”.

“През повече от две десетилетия в угоителното говедовъдството, които  наистина бяха трудни години, но сега си спомням само красивите моменти, и  затова и не се отказвам. Веднага след като изпратя тези животни, веднага влизам в следващия кръг,  цената на телетата в околностите на Крушевац в момента е около 440 динара / 6-7 лева/ за килограм.”

Помощта за предадено угоено говедо е 15 000 динара за глава /250лева/

Източник: agrosaveti

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here