Ваксините и как да ги прилагаме

1

Ваксините предпазват теленцата и кравите от болести.

Ваксинирането на телета и юници е вече почти рутинна процедура за гарантиране на висока продуктивност и здравен статус през целия живот на всяко животно. Но просто поставянето на ваксината на животното не е достатъчно.

Използването на ваксини най-ефективно изисква знания за начина на работа на ваксините, начина по който животните реагират, и специфичните предизвикателства, специфични за вашето стадо . Само вие и вашият ветеринарен лекар можете да установите най-добрия момент за ваксина във вашата ферма.

Теленцата се раждат без имунна система. С течение на времето те изграждат естествен – или “вроден” имунитет, който не е напълно развит до около 6-месечна възраст. В този промеждутък от 0 до 6 месеца антителата от коластрата играят основна роля за запълване на тази напълно отворена врата за всички болести и патогени.  Това е причината захранването с коластра да е толкова важно и в много случаи фатално за резултатите на животните от целия им живот.

“Придобит” имунитет е имунитет срещу специфични  патогени, които се въвеждат в тялото на животното чрез ваксини. Тези организми могат да бъдат „мъртви“ във ваксината или „живи“, което означава, че патогенът е все още жив и разпознаваем за антителата.

Някои други интересни данни относно ваксините!

Всяка ваксина, лицензирана от ветеринарните служби, е доказано ефикасна, но е необходимо стриктно спазване на описанието за употреба на етикета.

Ваксините, които предизвикват възпаление, обикновено произвеждат по-силен имунен ефект. Възпалението е вродена имунна реакция. То помага да се създаде в тялото на животното вродена реакция, че патогена в кръвта е враг и то да стовари моментално всички възможни антитела за да го пребори бързо и без усложнения.

С модифицираните живи ваксини трябва да се работи изключително внимателно, както и да не се унищожават живите организми във ваксината преди да бъде поставена. Средният живот на тези организми във ваксината след разтварянето на ваксината е само 1 час, така че планирайте внимателно, когато ваксинирате големи групи животни.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here