Проблемът: Качество на млякото

0

По време на заседанието за обсъждане изискванията по бъдещото субсидиране на животновъдството, г-н Владислав Михайлов, засегна един въпрос, който е бил заобикалян или заравян винаги с томахавката при спорове на фермерите и млекопреработвателите.

В.Михайлов всъщност направи крачка в бъдещето за нас и настояще за много други държави по отношение бизнеса мляко.
Всъщност неговото  предложение звучеше така – за качественото мляко да се дават повече пари.

На практика нищо ново. До скоро някои мандри даваха бонус за по-високи масленост и протеин. Всичко това бе спряно преди няколко години, когато цената бе висока, мандрите спряха бонусите   и така си остана. Имаш крава пиеш мляко и даваш мляко.

Правят се лабораторните анализи на пробите, но производителя не взема нищо повече от това, което е определено като цена, независимо, че показателите за масленост и протеин на фермата му са добри. У нас всички знаем, че се иска мастните вещества да са 3.6% и протеина 3.2%. толкова е отчетен и за 2019 г за млякото влязло в мандрите.

Ето и защо пък фермерите не водят селекция по масленост и протеин, като гледат тези показатели да са в рамките на приетите 3.6% и 3.2%. Така, че продължаваме да разнасяме водата с млековозите и хич не ни пука. Ясно е, че и с такива показатели е трудно да се направят кой знае какви квалитетни продукти. По маслеността и протеина селекционно работят в стадата, собственост на мандрата или малкото фермери, които произвеждат и млечни продукти. Първите използват бици с голям потенциал за масло и протеин, а малките предприятия, които работят по Наредба 26, фермерите вече са си попълнели стадата с определен брой крави от породите Джерсеи или БРГ.

Тук идва да кажем нещо, което хич не ни се иска, но в истината се раждат някои неща. Ние непрекъснато говорим, че цената на млякото е ниска. Което си е вярно в много случаи. Казваме, в Германия получават по 72 стотинки за кг.  – Да така е, германеца получава 72 стотинки, но млякото му е с 4.2 % м.в и 3.4 протеин. У нас, в много ферми цената е 65-70 стотинки, но при масленост малко над 3.6% и протеин около 3.2% – има разлика нали.

Преди известно време посетихме една гръцка ферма, в която се отглеждаха крави от породата Холщайн. Цената беше 43 цента на кг, но м.в бяха 4.33%. Попитахме фермерът, колко е масления процент и той ни отговори 4.33%, на третото питане човека се ядоса и ни донесе резултатите от лабораторията на мандрата – точно 4.33% Повече от 15 години в тази ферма се работи за повишаване на тези два показателя –  масленост и протеин.

Така че,  изказването  на г-н Михайлов беше точно в тази посока – произвеждаш мляко с високо качество, получаваш повече пари.

Едва ли веднага ще се случи нещо по отношение на този проблем, но важното е, че страницата е отворена и започва дебатът. Ако не искаме да го направим ние, просто ще ни накарат.

 За първи път, на страниците на Govedovad.com ще научите какво може да се случи при определяне цената на млякото.
За това съобщава Млечната индустрия Ирландия (DII).

„Отсега нататък преработватели на мляко ще включва нова информация,относно цената на млякото в съответствие с правилата на ЕС, Към съобщенията за цените на млякото ще бъде добавен допълнителен ред, за да се представи „постоянна референтна цена на млякото и да се позволи по-добро сравнение на цените на млякото в Ирландия“ в съответствие със стандартните цени на млякото в ЕС, котирани на континента.

Успоредно с настоящия модел „3,6% маслена мазнина / 3,3% протеин“, всеки млекопреработвател ще трябва да изразява цената  на млякото на база 4,2% маслена мазнина и 3,4% протеин, както е европейският стандарт и е близко до средното за млякото произвеждано от ирландските млекопроизводители. .

Това ново развитие е резултат от академичния доклад на животновъдната организация от октомври 2020 г., който препоръчва прилагането на европейския стандарт като ключова препоръка за подпомагане на прозрачността на цените.

„Ирландия изнася 95% от млечните продукти, които произвежда, така че е жизненоважно да имаме международно приети критерии. Това няма да повлияе на действителните цени, плащани на фермери-доставчици, отбелязва DII.

Органът за преработка на млечни продукти обясни, че през 1990 г. средното съдържание на млечна мазнина, произведено от ирландските фермери, е 3,51%, а средното съдържание на млечен протеин е 3,2%. Към 2019 г. средното съдържание на твърди вещества е 4,17% масло и 3,54% протеин.

„И така, време е да изберем нова база, която да отразява по-точно млякото, произведено в Ирландия“, Тази информация ще бъде включена в съобщенията за цените за млякото през януари 2021 г, в очакване на внедряването на необходимите ИТ системи.

.За целите на прозрачността е ясно, че трябва да преминем към показател, който може да се използва в международен план по същия начин като всички други селскостопански стоки като говеждо, свинско, обработка на почвата и др.

DII твърди, че „разработването на ключови инструменти за смекчаване на нестабилността на цените, като договори с фиксирани цени и фючърси на млечни продукти, се нуждае от ясни международно приети стандарти, за да функционира“.

Източник: DII

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here