Забавен уикенд – Пурите

Кубинските пури, известни още като хабани, са пури с голяма международна слава , силно желани на пазара заради високото си качество и характеристики. Повече от обикновен тютюн, пурите представляват материален комфорт и незаличима традиция на кубинската култура .

По този повод ще ви разкажем 5 любопитни неща, които със сигурност не сте знаели за пурите, които за мнозина все още са най-добрияте в света.

  1. Приблизително 200 чифта ръце докосват всяка пура
    За изненада на мнозина тютюнът за направата на кубинските пури  не произхожда  от Куба, а от Южна Америка, но тази страна е била светилището на тютюнопроизводството и културата. Производственият процес на острова е изключително сложен и те са ръчно изработени на 100% и включва няколко етапа:

 – Засяване на семената на тютюневото растение.
– Събиране на тютюневи листа.
– Заздравяване или изсушаване на листата.
– Двойна ферментация на листата.
– Усукване на пурата;

След като семената на тютюневото растение са засадени, до получаването на крайния продукт пурата преминава през приблизително 500 занаятчийски процеса и се обработва от 200 чифта ръце .

Тези пури продължават да бъдат едни от най-желаните сувенири от туристите, които посещават Острова. Няма нищо по-ръчно изработено от пурата, чийто производствен процес заема до 2 години .

  1. Кубинска пура се прави с различни тютюни

Хабано преминава през приблизително 500 занаятчийски процеса и се обработва от 200 чифта ръце

Много хора се чудят защо цената на хабано е толкова висока а то е затова защото  за направата на кубинска пура са необходими до шест различни вида тютюневи листа. Всъщност всеки лист се отглежда и подготвя за определена цел.

Три вида лист се използват за сглобяване на това каква би била вътрешната структура или „червата“ на пурата:

Воладо : това е слабо листо с високо изгаряне.
Суха : неговата устойчивост е средна и именно тя осигурява характерния аромат на пурата.
Светлина : това е най-устойчивият лист и с по-малко изгаряне, отговорен за вкуса на този вид тютюн.

След това се добавят три вида допълнителни листа, за да се оформи завивката за пури:

Полувреме : много силно листо, което не винаги е включено в производството на тютюн.
Капоте :това е листът, който определя формата на пурата и увива останалите листа вътре.
Слой : най-еластичният лист, който служи като обвивка на тютюна и е това, което му придава елегантен външен вид.

В момента има много проблеми в кубинския селскостопански сектор, които намаляват производствения капацитет на този продукт с изключително качество и традиции.

  1. Знаете ли кой е изобретил лентата за пури?

Витолата е един от най-характерните елементи на пурите; Това е хартиена или алуминиева бримка, която се поставя около пурата и обозначава нейния произход, марка или сорт. Тази значка се използва при производството на пури от 1830 г. и е създадена от Гюстав Бок, европейски имигрант, който произвежда пури в Куба, за да ги изнася за Европа.

Бок започва да вмъкне хартиени пръстени във всяка пура с подписа си, за да покаже, че продуктите му са оригинални и престижни. Тази практика е възприета от всички производители на тютюн, които са регистрирали своите търговски марки, насърчавайки потребителите да купуват само тяхната марка пури.

Оттогава и в продължение на почти 200 години пурите, изнасяни от Куба, се разпространяват така че да може да се   удостоверява тяхното качество и произход.

  1. Хюмидорите са от съществено значение

Ролята на пуридния хумидор е жизненоважна за правилното запазване на тютюна. Това е дървена кутия с идеалната влажност и температурни условия за запазване на пурите . Липсата на този артефакт кара пурите да изсъхнат или да изгният, в зависимост от околните условия.

Например, доказано е, че идеалната влажност за поддържане на пурите в добро състояние трябва да бъде 70%, тъй като улеснява вкусовете да старее и тютюнът да се възпламенява равномерно, независимо от изминалото време.

Важно е потребителите да купуват облицован с кедрово дърво хумидор, тъй като той е единственият материал, който предлага тези условия. В допълнение към запазването на пурите, хумидор благоприятства стареенето на тютюна, позволявайки характеристиките му да не се влошават, а напротив: вкусът и ароматът му се подобряват с времето.

Днес има ръчни овлажнители, които използват навлажнени гъби, за да поддържат подходящи условия на влажност, и електронни модели, които работят, като излъчват водни пари за тази цел.

  1. Марката Cohiba не е била предназначена за продажба

За направата на кубинска пура са необходими до шест различни вида тютюневи листа. Ако вече сте изпитали любител на пурите, ще знаете, че Cohiba е най-престижната марка.
Производството  на  Cohiba днес се осъществява  в завода El Laguito, разположен близо до Хавана, и едва през 1982 г. неговата продукция започва да се разпространява на световния пазар,.

Тайната на особения аромат и вкус, който предлага само марката Cohiba, се състой в това, че листата й преминават през допълнителен процес на ферментация в бъчви . По този начин крайният резултат е най-желаната пура в света.

източик:finestcubancigars

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here