Нашествието на мишките

0

След големите суши, от шест месеца фермерите на Нова Зеландия са „рекетирани” от мишките. И за България трябва да се има едно наум. Скакалците също бяха далеко преди години, но и те бяха известно време при нас. Африканскага чума също е надалеко, ама все още не можем да я изгоним. Короновирусът пък дойде от най-далеко, но не само се настани трайно, но се и размножава в различни конфигурации.

На острова вече, когато се говори за мишки се употребява думата чума. Те са се настанили навсякъде. Дори можете да ги видите и през деня из посевите и градините. Борбата с тях продължава вече повече от шест месеца. Резултат никакъв. Фермерите са установили миниму 200  миши дупки на хектар. Фермите и районът наоколо е пълен с всякакъв вид капани и въпреки това, те се разхождат като на парад. Присъствието им на полето е още по-опустошително. Собственик на магазин, споделя, че всеки втори човек, който влиза в магазина, пита за капан или стръв за мишки. Заредят ли магазина, веднага става опашка и всичко се разпродава  за един час.

Според експертите, липсата на дъжд е довело до голямото разпространение на мишките. Косач на ливади разказва, че като отиде да коси на ливадата,  пред косачката е имало килим от мишки. Няма кабели, които да са пощадени от мишките. Най-напред са прегризани телефонните кабели и тези за интернет. След това пострадват всички домашни уреди, следва и реда на банкомтите. Но най-страшното е миризмата им – казват потърпевшите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here