Роботи за доене

0

Govedovad.com: Във всички материали публикувани от нас, свързани с бъдещето на говедовъдството, винаги на първо място сме слагали автоматичните доилни системи или както ние сме свикнали да казваме роботи.

Както всички нови неща, които искаме да внедрим, винаги минаваме по най-стръмните пътеки. Така се случи и с роботите. Най-напред няколко внесени робота, очакван провал, поради неготовност на фермите за тази технология. Представяхме си, че монтираме машината и от там нататък синджирчето и на кафенето.
Така че първите роботи бързо приключиха курса си на работа, но сега дойде времето на втората вълна. Подходи се по съвсем друг начин и монтираните през последните години роботи се оказа, че работят и то много добре.

Анализът ни показва, поне засега, че бъдещето е на роботите.

Броят им в САЩ, Нидерландия, Германия, Австрия и др. Русия, която „гради” говедовъдство от нов ти,п също набляга на роботите. Имат комплекс с 14 робота. Липсата на работна ръка е главната причина за това. Който обаче смята, че роботът намалява работата в обора, много бърка. Фермерите ще трябва редовно да проверяват и поддържат системата. Освен това, онези крави, които все още не са свикнали със системата, трябва да бъдат наблюдавани и „обучавани“.
Гореказаното се потвърждава и това което се случва в Австрия през последните години.

Според ZAR-Австрия, през миналата година в говедовъдните  ферми са били използвани общо 1078 автоматични доилни системи; В сравнение с 2019 г. това е увеличение с около 20%.
В проучванията фермерите посочват по-голяма гъвкавост в работните си процеси като причина за закупуването на нови такива системи, тъй като новите доилни системи не изискват фиксирано време в обора, съобщават от асоциацията. Беше споменато и намаляване на голямото натоварване – според фермерите това е бъдещето на млечното говедовъдство.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here