Страната чудо, ще прави чудеса

0

Страната чудо по отношение производството на краве мляко, продължава да прави чудеса. Тази малка държава планира да увеличи производството на мляко с почти 15% след пет години. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Игор БРИЛО в интервю за предаването “Панорама” на телевизионния канал “Беларус 1”.

Задачите за следващите пет години са доста амбициозни. Поставили сме си за цел да увеличим производството на мляко до 9,2 милиона тона (почти 15%), месо от всички видове – до 2 милиона тона. Целта за износ е 7 милиарда долара. Разбира се, няма да доставяме толкова много продукти на Русия, имаме нужда от други пазари и там има доста силна конкуренция “.

Той засегна и въпроса за осигуряването на младежта в провинцията.
Трябва да създадем социален пакет за завършилите. Приехме и приемаме редица нормативни правни актове, които ще допринесат за това.
На първо място, ние създаваме определена материална база, така че в рамките на пет години всеки млад специалист да може да получи определени парични добавки. Работим по въпроси за издаване на заеми, облекчени заеми, заеми на млади специалисти. Това е усилена работа
“ – отбеляза заместник-министърът.

Б.А. С тези 9.2 милиона тона производство на мляко годишно, Беларус се приближава плътно до една от водещите страни в млекопроизводството Италия, която произвежда годишно над 11 млн. т мляко. Посоченото произведено мляко е абсолютно точно, защото в Беларус стопанствата и мандрите са държавни. Така че, млякото може да отиде само в мандрите. Все пак да си припомним, че Беларус по площ е 207 000 кв. км, население 9.5 млн и с изключително напрегнат политически живот в момента.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here