VisionAward – злато за Griepentrog KG

0

Наградата VisionAward се дава на членовете на немския съюз на фермерите от Риндер Алианц. Вече ви представихме един от носителите на сребъната награда.

VisionAward – Сребро за Стефан Мум

„Златото” бе поделено между две фирми, които ще Ви представим.

Днес говорим за компанията Griepentrog KG –  една от победителите в това състезание.

Развъждането и комфортът на кравите като ключ към успеха – така започна своя разказ управляващия директор Силвио Грипентрог.
Каква е тайната на техния успех?
Отговорът е: комбинация от комфорт на кравите и отглеждане.

 Комфорт на кравата

Непрекъснато търсим иновации –  казва Силвио Грипентрог. Това включва и непрекъснат обмен между колеги, посещение на други компании и оценка на данните. Асоциацията и общността на тестваните стада, също са част от този винт за регулиранеВинаги търсим начини за оптимизация, и това личи, не на последно място – в обора.
От оригиналния тип конструкция днес е останала почти само скелето. Колоните бяха заменени и ниско разположените боксове се разшириха. Като една от първите операции в обора се използва отделянето на суспензия. Всички стени са отворени, доколкото е възможно, за да проникне въздух. Вентилационната система е постоянно оптимизирана, така че да има непрекъснато движение и никога “застоял въздух”. Автоматичното хранене отгоре може да осигури прясна храна до осем пъти на ден за група.

Породата

Тя трябва да е компактна и точно това е целта на развъждането: здрави, не твърде големи, но широки крави, които могат да поемат много храна. Най-важното нещо: хомогенност.  Тази ключова дума е от решаващо значение за успешното управление на стадото. От 2016 г. всички женски животни са типизирани, така че днес почти всички крави могат да се чифтосват въз основа на техните геномни данни. Планът за чифтосване на RinderAllianz се използва последователно. В момента се използват осем бика (100% геномика), които имат определени силни страни, за да компенсират идеално слабостите.

Поглед към детайлите

Въпреки размера на фермата, се наблюдават отделни животни и някои семейства крави.  В обора се появиха определени екземпляри, които се вписват перфектно в системата и които са доразвити.

Като специална звезда на стадото, Зара, първата крава с над 175 000 kг в Мекленбург – Западна Померания (общо 181 000 kг).
Втората Поли се присъединява към серията крави с дългосрочно представяне с общо 170 000 kг. Досега над 60 крави са надхвърлили “магическата граница” от 100 000 литра.
Като “първи  бегач” може да се посочи и Янка, която реализира 19 341 кг във втората си лактация и в момента има подобна проекция за четвъртата си лактация.

Поздравления за тези ТОП постижения и късмет за в бъдеще!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here