Млечно говедовъдство – управление и технологични решения във фермата

0

Боен термичен стрес: Това е обект на дискусия при всяка сбирка на производители: кравите в стрес произвеждат по-малко, импрегнират по-малко, стават по-зле. Охлаждането в чакалнята не е само за специализирани производители на мляко: всяка крава, която произвежда мляко, когато се намира в пространство от 2 квадратни метра, без вентилация, без достъп до вода за пиене, в крайна сметка получава хипертермия, свързана с термичен стрес.

Искате да увеличите 1,5 до 2 литра мляко на крава на ден, създайте ефективна система за охлаждане в чакалнята. Вашите крави ще ви благодарят и ще ви се отблагодарят с повече мляко, без да се налага да увеличавате твърде много консумацията на храна! Да, това е най-важното, тъй като повече от половината от спада в производството на мляко, поради термичен стрес намалява ефективността на фуража, по-малка част се получава поради спад в потреблението.

Искате ли  да подобрите репродуктивната ефективност и имунитета? Настроите система за охлаждане, като имате предвид кравите.
Трябва да се предотврати хипертермия на кравите – много по-ефективно от изчакването на кравите да се затоплят и след това да се охладят.

За това е необходимо да се правят 6 до 8 ежедневни бани, като се помни, че всеки ден означава 24 часа в денонощието: през нощта също трябва да ги къпете. Около 20:00 часа е времето, когато производителите вярват, че поради спада на околната температура, кравите ще бъдат в топлинен комфорт. Настъпва обаче времето, когато топлината, натрупана от метаболизма на кравата през целия ден, е най-голяма и настъпва хипертермия (телесна температура над 39,1 градуса С).

Разликата в резултатите между охлаждане през деня и къпане само в чакалнята преди доене е показана в процентите на заплождане: 15 до 20% без охлаждане срещу 35 до 40% при охлаждане!

Клиничен брой на мастит и соматични клетки (CCS): Кравите с мастит дават по-малко мляко. Толкова просто! Необходимо е ежедневно да се борим с това заболяване в стадото. В допълнение, намаляването на соматичните клетки на стадото има допълнителната полза от увеличаването на стойността на литър мляко, без кравата да яде твърде много за това !!
Кравите с мастит и кравите с висок брои соматични клетки имат лоша репродуктивна ефективност. Те харчат повече пари за лекарства, увеличават риска от загуба на мляко поради употребата на антибиотици, отделят време на служителите …

И така, искате да увеличите ефективността от храненето в стадото, затова трябва да се грижите за здравето на млечната жлеза.

Брой доенета: Преминаването от 2 на 3 доенета води до допълнителни разходи за труд, електроенергия и увеличена консумация на храна, но има увеличение на млякото от 2,5 до 3 литра на крава, особено при скоро отелените.

Съвет: ако стадото има високи стойности на соматични клетки, свързани със заразни крави, НЕ преминавайте на 3-то доене, тъй като това ще увеличи риска от предаване на мастит между кравите!

Резултат от куцотата: Куците крави ходят по-малко, ядат по-малко, импрегнират по-малко и дават по-малко мляко. Те искат повече внимание, за тях се харчат лекарства, имат по-голям шанс да бъдат изхвърлени или бракувани от стадото. Затова по време на криза не трябва да забравяме да поддържаме здрави копита!
Превантивното използване на вана за крака и незабавното лечение на болести на копитата, не могат да се считат за вторични фактори в производствената система. Куцата крава е животно, което страда и показва, че има нещо нередно в околната среда, че комфортът не е достатъчен.
Куцата крава вика за помощ! Обуйте гумени ботуши и прекарайте един ден с кравите. В края на деня ще можете да идентифицирате точките на корекция при проблемните крави, за да избегнете главоболието с куцотата им!

Борба с мухите: Неприятност за много ферми е голямото нападение от рояка мухи. Освен, че водят до намалена консумация от страна на кравите (особено хематофажните мухи Stomoxys calcitrans ), те пренасят болести (включително мастит и папиломатоза). Борбата с химическите обработки е палиативна, тъй като мухите летят отдалеч (и бързо), така че заразяванията се връщат на нива преди лечението.
Правилното третиране на оборския тор и остатъците от храна трябва да бъдат основният акцент в борбата с тези насекоми. С това се постига премахване на местата за размножаване и намаляване на нововъзникващата популация от нови мухи. Освен това използваните отпадъци се връщат в производствената система като торове, намалявайки разходите за производство на груби фуражи.

Групиране на крави: Съществуват обаче група крави, които реагират силно при производството на мляко, когато им се отделя необходимото внимание: това са юниците. Тяхното отделяне от останалите крави в стадото, избягва намалението на производството на мляко от тях и не води до инциденти поради битки с доминиращи крави.
Другата група крави, която се нуждае от специално внимание, във всяко стадо и във всяка производствена система, е партидата преди отелване. Започването на лактация, с каквато и да е болест, може да доведе до невъзстановими загуби през цялата лактация (при производството и репродукцията на мляко).
Началото на лактацията е силно повлияно от случващото се с кравите през последните 21 дни преди отелването.

Затова НИКОГА не пренебрегвайте тази група крави, тъй като те ще отговарят за производството на мляко през следващите 300 дни!
Продължавайки разделянето на групите, но не по-малко важна е, следродилната партида – тя има специфични изисквания по отношение на диетата, консумацията на храна и здравеопазването (най-често срещаните заболявания във всяко стадо се наблюдават при тази група животни).

Насърчаването на бързо нарастване на производството на мляко и бързо нарастване на консумацията на храна, трябва да бъде целта, за да се осигури висок връх в производството на мляко и бързо връщане към цикличността.

За всеки допълнителен литър мляко при пиково производство ще имаме допълнителни 200 до 250 литра мляко за останалата част от лактацията.

Така че, НИКОГА не пренебрегвайте тази група крави в стадото !! 

В елементите, споменати по-горе, за да се увеличи производството на мляко, не е необходимо да се променят диетичните компоненти. Тези, добре управлявани нехранителни фактори водят до ефективен производител, който ще бъде в състояние да се възползва от настоящите цени на млякото и дори да постигне високи финансови печалби, като поддържа кравите с високо производство на мляко. И обратно, неуспехите в тези нехранителни фактори, ще доведат до ниски добиви от крава, което прави невъзможно оставането ú в активност.

Леонардо Дантас .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here