Geno – те произвеждат Червеното норвежко

Ние ви представихме няколко статии за кръстосването на породите, или както се нарича още – кросбрединга.
Ясно е, че докато асоциациите не си актуализират развъдните програми, при тях ще се работи чистопородно. Но тези, които не са под селекция, могат да разучат този метод, и да се възползват да си подобрят икономиката на фермата. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага от небето.
Също трябва, трябва умело да се управляват процесите и да се избере най-добрата схема на кръстосване.
Не трябва и да се забравя, това което е написано в повечето материали – ефекта е голям, когато се кръстосват добрите и най-добрите животни.
В една от схемите на кръстосване участие взема и Норвежкото червено говедо. Преди време един наш специалист беше казал – “Абе, от там ли ще вземаме материал, където има само камъни и 30 градуса студ”.
Интересното е, че там кравите дават над 7 т мляко за лактация, а при тревата и топлина, които са при нас – 4 тона.

Кой се „крие” зад Норвежкото червено.
Самото име показва, че родината му би трябвало да е Норвегия.
В Норвегия живеят над 5 млн. души. Парите идват основно от нефт, риба, корабоплаване и корабостроене. Климата е интересен – от /- 30/ градуса до /+30/.
За селекцията и производството на сперма от Норвежкото говедо, отговаря кооператива Geno. Основан е през 1935 г под формата на фермерски кооператив.
В него членуват над 11 000 члена, има над 220 000 бр крави, оборот – 40 млн. долара годишно, /а това означава, че се продават сперма и разплодни животни/.
Отглеждат се около 750  бика, експорт на сперма в над 20 страни.
За изследвания и разработки се дават 3 млн. долара.
Броят на служителите е 232, от които  много са с докторати.
Броят на млечните крави, през последните години е 240 000.
97% от кравите са от породата Норвежко червено.
За едно заплождане  е необходима 1.6 доза семенна течност.
Интервал на отелване: 12.2 месеца.
Мъртво родени телета – 2.7%.
Процент на трудни раждания – 2%.
Средната млечност от крава е 7200 кг с 4.2% м.в и 3.4% протеин.
Брой на соматичните клетки – 127 500.
Среден размер на стадо – 33 крави.
20% от кравите се доят от роботи.
Период на паша – от май до края на септември.

Интересното е, че ветеринарните процедури при животните, за двадесет годишен период са намалели с 50%. Половината телета се раждат без рога /генетично обезроговяване/. 70% от биковете са червени и 30% черни.
Норвежкото червено е високопродуктивна млечна порода, при която плодовитостта и здравето се включват в общия индекс за качество, използван още през 1970 г. Производството на бици, е основната задача на екипа на кооператива.
Всяка година има 8000 заплождания на Елитни крави с Елитни бици. Нормално е да има 2000 мъжки телета, които се предлагат за СИО.  Експертите на кооператива, обаче определят само 300 бр мъжки телета, да влязат в тест за функционалност според данните за генома и родословието. Тези 300 бичета се тестват за функционалност по темп на растеж / 5-11 месец/ след това остават 125 бичета, които се контролират въз основа на растеж, родословие, производство на сперма, качеството, поведение и телосложение.
Следва теста за потомство, и от тези 2000 мъжки телета остават 10-12 бика след преминаване през тест за потомство по данни от поне 200 дъщери.

Всъщност през последните години смело се използва и геномната оценка. Чистопородното Норвежко говедо превъзхожда Холщайна по плодовитост на кравите, устойчивост към мастит, лесно отелване и преживяемост на телетата и кравите. Относно съмненията, какво ще се случи при високи температури, отговора дават фермери от Калифорния, Израел и Мадагаскар:

– Първо: имунната система е много важна за способността за понасяне на горещина.
– Второ: плодовитостта е първия показател, засегнат от горещината. Ето защо, чрез съчетанието на висока плодовитост и добра имунна система, Норвежко говедо функционира добре в горещ климат поради отличната си имунна система и плодовитост.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here