Телета пътешественици

0

 На 18 декември 2020г.  в испанските пристанища Тарагона и Картахена са  натоварени 900 говеда на кораба „Карим Аллах“ и съответно 1700 бр на кораба „Елбейк“.  Говедата са испански и са над седем месечна възраст. Те трябвало да пристигнат в Либия. И двата кораба имат сертификати за превоз от ЕС. Имат право да превозват европейски животни за трети страни като Либия, Ливан, Египет и Саудитска Арабия,

Тези два кораба все още са в морски води и обикалят Средиземно море. Стигнали са до Кипър и други отдалечени пристанища. Навсякъде им е даван отказ за разтоварване, защото се установява, че  има заболели   от Син език телетата на борда на корабите.

Говорител на испанското министерство на земеделието, рибарството и храните заяви пред британския вестник “The Guardian” , че животните са напуснали страната със здравни сертификати. Говедата идват от райони, свободни от болестта син език. Испанските власти заявяват, че говедтаа трябва да бъдат заклани като  при извънредна ситуация. Собствениците «трябва да изолират и заколят животните в съответствие с действащите разпоредби». Ако това не се случи, министерството ще предприеме действия. .

От параходството се защитават като казват: –  “Опитахме се да получим храна за животните в Тунис, но те ни изгониха”, казва адвокат Мигел Масрамон, който представлява ливанската корабна компания. – „В Сицилия получихме храна, след като животните бяха снабдени с вода само за няколко дни“, продължава адвокатът. Компанията също  казва, че не искат да колят здрави животни. Спедиторската компания оценява цената на убийството на около един милион евро.

От Фондация за хуманно отношение към животните обаче казват, че животните едва ли са здрави след толкова дълго време, дори и да нямат син език. Убиването им също е по-добра алтернатива за животните, отколкото опити за транспортиране и продажба. Не е ясно дали добитъкът всъщност е бил заразен с болестта син език. Тъй като за възможното разпространение на болестта син език не беше споменато във ветеринарния доклад.

В момента се обсъжда убиването на животните от първия кораб на брой 900.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here