2 част / Кравите на Беларус

0

Говедовъдството  на Беларус  през последните години е във възход. Писали сме десетки пъти за техните постижения. Така ли е било преди десетина години . Разбира се, че не.

Как е било ще научим от бизнесмена Иван Петрович /това не е истинското му име/ който тогава, преди десет години е мечтаел да построй частна млечна ферма по Европейски модел. По тези причини е написал този материал. Вероятно, някой от тогавашните ръководители на животновъдството в Беларус са го прочели и са направили или отстранили  доста от написаното.

Беларуската ферма иска да изглежда като европейска

За да се получи качествен продукт – в случая мляко, освен технологията за съхранение и доставка до преработвателния комплекс, той трябва да бъде получен правилно и от крава. За целта животновъдите разработиха формулата 4K: крави, фураж, обори, персонал. В Беларус беше направен опит да се премахне влиянието на четвъртия фактор, т.е. доячките, чрез инсталиране на роботизирани доилни машини във фермите. Решаването на един проблем веднага породи друг проблем с персонала: това е сервиза, имаме малко квалифицирани сервизни инженери.

По едно време имаше бум в строителството на европейски  модел ферми в Беларус.
Как работи нормалната ферма? Представете си, че в един ред има легла, където кравите си почиват с висящи опашки. Пред тях има хранителна пътека, по която минава машина за подаване на фуража. Леглото е разположено на малък хълм, така че дренажите се натрупват надолу. Между другото, кравите са много интелигентни животни, които винаги намират леглата си. В идеалния случай леглото е оборудвано със система за скрепер, която се движи напред-назад, изхвърляйки отпадъци в канализацията. В европейските компании всичко това се преработва в биогаз.
В Беларус това би било трудно да се направи, тъй като антибиотиците в оборския тор, които винаги присъстват там, не позволяват производството на биогаз. И въпреки това, в един момент много пари бяха похарчени за европейския модел  ферми, най-доброто оборудване беше поръчано от германците и холандците. Когато бяха построени няколко ферми, се оказа, че нашите огромни крави не се побират на леглата, предназначени за холандски крави. Нашите крави влязоха в тесните легла и те страдаха от това. Всяко страдание на кравата автоматично се отразява на качеството на млякото.

В резултат на това, в Беларус има малко добри ферми. По-голямата част е изградена по модела от 70-те години, където пространството за леглата и трапезната маса са разделени.
Има още по-чудовищни ​​методи за отглеждане на крави: освен че животните са в оборския тор, те са и вързани. В същото време има гигантски институт за проектиране, който проектира ферми и все още не отчита нито йерархията на стадото, нито консумацията на топлинна енергия на кравата, колко трябва да отиде в доилния салон.

Б.А. През 2020г в Беларус приключи основното преустройство на повече от 1500 говедовъдни ферми, които бяха пригодени за използването на съвременните технологии в говедовъдството.

Следва продължение …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here