Антибиотици, мляко, фермери

0

Govedovad.com: Все още „борбата” с антибиотиците е сякаш в начална фаза. Все още гледаме да минем метър, ако може. Не се говори и много затова в публичното пространство, но е сигурно, че в докладите отчитаме намаление на използваните антибиотици.
Сигурното е едно, че никой няма да ни остави така и контрола относно използването на антибиотиците ще започне все повече да се затяга. Какво могат да направят фермерите, без чужда помощ за да намалеят влиянието на антибиотиците във фермите и най-вече в продукцията – мляко и месо..

Замърсяването на млякото с антибиотици е сериозен въпрос за безопасността на храните  и преработвателите на мляко имат строги санкции, ако се установи, че доставките на мляко са положителни на такива остатъци.

Ако се съмнявате, че млякото на крави използвали антибиотици, по погрешка е попаднало във ваната или цистерната за съхранение на млякото, уведомете незабавно вашия преработвател, за да избегнете замърсяване на пълен силоз с чисто мляко.

Що се отнася до избягването на остатъци от антибиотици в ранна лактация, фермерите трябва да обръщат голямо внимание на пресушаването  и датите на лечение, дати на отелване, и получените от фермера инструкции за използваните медикаменти.

Как може да се предотврати попадането на мляко с антибиотици в общото мляко:

1.Ако кравата се отели преди да изтече минималният сухостоен  период, тогава трябва да продължите да не изсипвате млякото и във ваната, докато премине минималният сух период.

2. Дръжте коластрата и преходното мляко от всички прясно отелени крави извън ваната. Млякото, получено от първите осем доенета, трябва да се държи извън ваната – независимо дали кравите са получили сухо третиране или не;

3. Ако подозирате грешка в записите за  кравата, лечение или дата на отелване, не слагайте  млякото във ваната, докато проблемът не бъде решен.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here