Нова Зеландия – селекция

0

Не е възможно да си в топ пет на страните с мощно говедовъдство и това да го постигнеш без прилагане на съвременните методи на селекция.
Не може да си четвърти в света по производство на сирене и да отглеждаш, както ние им казваме селски крави.

Нова Зеландия: 2020 г – рекордно производство

Броят на тестваните крави през 2020 г е най-високият регистриран през тази година, като са тествани общо 3.689 милиона крави – което се равнява на 75% от всички крави.

Тестването на стадото дава възможност на фермерите да събират информация за отделните крави в стадата си и да наблюдават ефективността и благосъстоянието им, за да могат да вземат информирани, ефективни решения за управление на стадата във фермата. Изкуственото осеменяване (AB) е друг инструмент, използван от производителите на млечни продукти за увеличаване на производителността на кравите.
3,46 милиона крави са били заплодени, чрез методите на ИО през 2019-20 г., което е леко намаление спрямо предходния сезон.

През 2020 г  Нова Зеландия празнува 70 години изкуствено осеменяване на националното млечно стадо,  което коренно променя, както породния състав така и производителността на животните. .

„Интересът към животните с най-високи генетични качества, продължава да нараства от година на година, като фермерите инвестират в най-новите технологии за изкуствено развъждане и индекси, които се фокусират върху производителността, както и хуманното отношение към животните и околната среда.
Именно това прави нашите крави златни медалисти по отношение на ефективността и затова, въпреки намаляването на броя на кравите, нашите крави са по-продуктивни от всякога.
Тъй като инвестираме повече в научни изследвания в областта на геномиката, е приятно да видим все повече и повече фермери, които използват Genomic Sires, за да създадат стойност във фермата.
Геномната оценка позволява на учените да оценят генетичните качества на бика с по-голяма точност в по-млада възраст.
Ние имаме 1,4 милиона геномни осеменявания в цялата страна през 2020 година, ръст от над 1 милион осеменявания само за три сезона.” – казва шефа на селекцията в говедовъдството в Нова Зеландия г-н Mакнии.


Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, състояща се от два големи и множество по-малки острова. Тя е парламентарна демокрация и е част от Общността на нациите
Площ 268 021 km²  (на 75-о място)  Столица- Уелингтън  , Официален език- английски и маорски
Население/2020г/- 4 978 030- на 203 място в света, градско население-86.4% на 27 място в света
Религия –нерилигиозни- 48.5% , християнство-37% телефонен код 00 64

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here