Обществото и животновъдите

В Германия започват да запознават обществото с това, което се прави по фермите. В САЩ едно проучване показва, че 34% от анкетираните казват, че шокото – мляко с какао, се получава от кафявите крави.

В тази връзка ние разговаряхме по тези въпроси с наша позната, която никога не е имала връзка с животновъди, не е ходила по каквито и да е ферми, даже не познава лично хора от бранша, и по чиито желание няма да споменаваме името и.

Govedovad – Били ли сте някога на ферма, познавате ли някой животновъд:
– Не съм живяла на село, нямам роднини там, не съм ходила на ферма и не познавам животновъд. Селскостопански животни съм виждала покрай пътищата от колата, но ми прави впечатление, че напоследък все по-рядко има животни на полето.  От това, което съм чувала, смятам, че животновъдите работят много, уморени са винаги и животните са най-важното за тях. Тези хора, според мен са за уважение. Гледам по телевизията, че са приятни хора, добре облечени и знаещи да говорят. Първата ми представа за животновъдите беше от един мои излет до едно село. Покрай мене мина едно стадо кози. Понеже съм медицински работник, веднага ми направи впечатление раните по вимената им и непрекъснатото им чесане – сигурно са били пълни с бълхи. Човекът, който ги извеждаше на поляната, беше брадясал, мръсен и вероятно миришеш. Това беше и първото ми запознаване с животновъдите. След това разбрах, че такива са селските пастири. Видях и новото поколение животновъдите по телевизията и сега имам съвсем друга визия за тях.

Govedovad – Как мислите. Добри пари ли изкарват тези хора, повечето от тях вече карат и джипове.
– Знаете ли, аз не зная какви пари изкарват, но знам, че те трябва да имат много добро заплащане. Знам, че стават сутрин рано и си лягат вечер късно, произвеждат за нашата маса храни и мляко за децата ни. Колкото до джиповете, защо да не карат, те трябва да имат удобни и проходими коли, за да обикалят фермите и нивите. Защо не питате, защо дори и търговците на дребно карат джипове, държавните служители също, ако искате  включете и младите момичета и момчета, които нямат и ден стаж, а сте се хванали за животновъдите. Знам, че получават и някакви пари от ЕО и държавата. Колко са, не знам, но зная, че става дума за милиони.

Govedovad – Как мислите, имат ли някакви задължения за да получат тези пари.
– Не мога да ви отговоря на този въпрос, това което чувам от медиите, обикновено става дума за някакви милиони,  за какво ги дават, но не съм чула в замяна да се иска нещо от животновъдите. И още нещо. С интерес гледам предаванията за селото. Но едното от тях “Бразди” по БНТ го излъчват или сутрин рано или на обяд в почивните дни, много неудобно за гледане време.

Govedovad – Консумирате ли млечни продукти
– Разбира се. Нашето семейство сме фенове на сиренето. Също си купуваме кашкавал, и прясно и кисело мляко. Имаме любими марки. Интересното е, че по някой път има разлика във вкуса на едни и същи продукти на дадената фирма. Ясно е, че мандрите не са решили този въпрос.

Все още не сме купували млечни продукти от фермата, както напоследък се казва. В нашия район нямаме още такива ферми. Е продават по някога по ъглите мляко в шишета. Ние си купувахме от една цистерничка на ремарке. През зимата млякото беше с един вкус, през пролетта и лятото с друг. Фермерът взе да ми обяснява, че това се дължало на пашата, на зеленото и други неща, които мен хич не ме интересуват. Аз искам да си дам парите и то на фермерите, но в замяна на това да ми дадат качествено мляко. Веднъж си купих в бутилка биволско мляко – 4 лева литъра ми го дадоха, след това се наложи да го изхвърля. Не казвам, че всички животновъди са такива, но само един такъв им съсипва реномето.

Govedovad – Четете ли етикетите на продуктите, които купувате.
– Задължително, когато купувам млечен продукт, чета етикета. Чувам, че се използвало много сухо мляко, но досега не съм прочела на етикет някъде да пише, че има сухо мляко. Искам да кажа, на вашите читатели, и най-вече на фермерите – досега не съм купувала вносен млечен продукт. Смятам, че като купувам българското, помагам и на фермерите.

Govedovad – Последен въпрос – бихте ли ни казали, как минава един работен ден на животновъда.
– Аз не зная, какво се прави, но ще кажа това как смятам, че прекарват деня си – говедовъда става рано, в пет часа и започва да дои кравите, след това ги изкарва на паша. Връща се в обора и почва да почиства торта и да приготвя вечерята. След това, пак отива при кравите, ако те са легнали и той си ляга до тях да си дремне. Вечер ги връща в обора, храни ги и тогава се прибира. Цял ден работи затова и трябва да получава много пари. Сега чувам, че  нямало работници. А вечер доят ли се кравите – питаме ние – не, вечер не се доят, и вечер затова му е по-леко, – казва нашата събеседничка.

В разговора, нашата позната ни каза, че кравата трябва да роди за да има мляко. Друга дама, която присъства на този разговор пък каза – аз мислех, че кравата ражда веднъж и се дои докато умре. А трета дама допълни – Аз мислих, че кравата когато достигне  определена възраст започва да дава мляко.

От казаното се разбира, че разстоянието между обществото и животновъдите става все по-голямо и трябва да се прави нещо в тази насока, за интегриране между двете общности. Хубавото беше, че хората признават тежкия труд на фермерите и не им завиждат за лъскавите джипове.

На нашия въпрос към нашата позната – бихте ли посетили животновъдна ферма – тя отговори – с удоволствие, само да ме поканят.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here