3 част / Кравите на Беларус

0

Продължаваме да Ви представяме  материали за говедовъдството на Беларус. Това са факти за тяхното говедовъдство от 2014 г. Малко като сатира ни звучи написаното, но именно след тази година започва голямото преустройство на  беларуското говедовъдство.
Какво постигнаха за изминалите години от тогава сме ви информирали многократно.

  1 част / Кравите на Беларус
и 
2 част / Кравите на Беларус

Йерархия в стадото

Помислете за ситуация, при която кравата стой с рогата и се храни. Изхождайки от факта, че тя е стадно животно и във всяко стадо има йерархия (хората, които цял живот работят с крави, забелязват тези неща), една крава най-напред ще изяде всичко най-вкусно от носещата маса на комбинираните фуражи. За да се гарантира, че една крава не подяжда съседката си и много пъти за това използва главата и рогата си, има самозатварящи се „капани” за главата на всяка крава. Това ограничава йерархията в  стадото.

В нашите ферми фуражната маса много често се изсипва от трактора и след това  се разпределя с лопата. Кравите ядат това което е пред тях.  Зад тях цялото пространство е осеяно с тор. Стоенето в тор до коляното, причинява болести на копитата, които естествено влияят върху качеството на млякото, тъй като кравите се лекуват с антибиотици.
Но най-тежката болест на кравата е мастита, който също се лекува с антибиотици. Цялото доилно ​​оборудване е примитивно, въпреки факта, че е вносно.

Системата за лактометър се предлага рядко и следователно няма автоматично разделяне на маститното мляко от нормалното мляко. Всичко се слива в една „купчина”, въпреки че маститното мляко съдържа соматични клетки и не можете да се пие.

В Русия ситуацията е различна. Тъй като държавата в много случаи субсидира земеделието и частните лица, те предпочитат болната крава да умре – така ще получат обезщетение за това.
Но в  Беларус кравата ще бъде лекувана до последно.

Торът, смесен със слама, се отстранява периодично. Но ако в европейска ферма над нивото на пода скреперът се движи тихо и безшумно и кравите свикнат, спокойно да пристъпват над него когато ги приближи.

При нас, веднъж седмично портите се отварят с гръм и трясък. Влиза  трактор с пиян тракторист, който плаши тези нещастни крави и започва да гребе оборския тор. Докато стигне там, където трябва, той ще събори няколко стълба на тази ферма.  През топлия сезон, кравите са изгонени от обора, по време на прибирането на реколтата.
Близо до всяка ферма можете да видите специални навеси, където кравите дишат въздух, докато почистват торта. Но това е стресиращо и за тях.
Химичният състав на млякото не се променя към по добро от стрес.

Ако във фермата във фазата на лактация има около двеста млечни крави, тогава общият брой на добитъка, включително сухите крави и телетата,  е около 500 крави. Целият този огромен колос, все още се смята за малко стадо. И тези крави, стоящи в тор до коляното, много от които се лекуват с антибиотици за мастит, дават предимно мръсно мляко.

Говедовъдството  на Беларус  през последните години е във възход.
Така ли е било преди десетина години.
Разбира се, че не.
Как е било ще научаваме от бизнесмена Иван Петрович /това не е истинското му име/, който тогава, преди десет години е мечтаел да построи частна млечна ферма по европейски модел.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here