Млечен форум – 2021 г

0

След хляба, най–важно е млякото, след него се нарежда месото, зеленчуците, компотите и зехтина.
Ето защо с млякото шега не бива и трябва да се съобразяваме с всичките му „капризи” докато стигне до рафта.
В Европа млякото е на пиедестала и получава нужното внимание. Само преди няколко дни – на 4 и 5 март, в Берлин се проведе дигиталния млечен форум, под името „ Между пазарната реалност и желанията на потребителите”.

Берлински млечен форум 2021: По-добри перспективи за цените на млякото. Нямаме информация за участието на наши представители, но ако е имало такива не би било лошо да споделят чутото.

Карстен Шмал, вицепрезедент на Германската фермерска асоциация (DBV), прогнозира „положителна тенденция в цените на млякото в началото лятото“.  Той обоснова това по-специално с настоящия недостиг на мляко в Германия. Като вижда причини за това във все още напрегнатата основна фуражна ситуация при много млечни ферми, дължащата се на високите цени на протеиновите храни.
Промените в Наредбата за торовете може също да доведе до намаляване на стадата. Доставките на мляко сега нарастват до известна степен сезонно, но далеч по-малко от обикновено. Всичко това показва известен недостиг.  Тенденцията в цените на млякото към лятото ще е положителна, каза Шмал. Той изчислява, че обемът на млякото в Германия ще остане с 2 до 2,5 процента под предходната година през 2021 година.

Петер Щал, председател на Асоциацията на млечната промишленост, интерпретира знаците на германския пазар на мляко през 2021 г. като положителни, за по-високо ниво на цените от миналата година 2020 .

  • В момента има непрекъснато добро търсене на пресни продукти. Цените на маслото и сега сиренето продължават да растат, като търсенето също е много добро.
  • Както в страната, така и в международен план, цените се развиват много по-здраво.  Млечните продукти са с 15% по-скъпи в международен план).
  • Само на пазара за обезмаслено мляко на прах инерцията изглежда по-сдържана, макар и с подобрени цени отпреди няколко месеца Източник: DBV, MIV

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here