Пресушаване на кравите

0

„ От пресушаването до раждането”

„По този начин се работи в САЩ и Канада и то не от сега. Това са отработени съвети, които се използват в практиката и тамошните фермери не само ги знаят на теория, а ги прилагат и в работата. Нормално е периода между отелванията да е 400 дни. От който до 120 дни до заплождането и 280 дни до раждането. Ако допуснем, този период, да е над 430 дни, трябва да се готвим за фалит. Сметките не излизат. Искам да допълня, че говорим за високопродуктивни крави с млечност над 10 тона за лактация.”

Какво друго правят американците по пресушаването. Една седмица преди пресушаването се прави шнел  /калифорнийски/тест. След лабораторните изследвания трябва да има под 200 000 бр. соматични клетки, това означава, че всичко е добре. Както, казах след една седмица приготвяме шприца, който се използва при пресушаване и този, който ще затвори млечния канал или както се каза тук кератиновата тапа. В тази прости манипулации има и една малка подробност. Задължително, преди вкарването на шприца, върхът на цицките се изтриват много добре с кърпичка напоена със спирт. След това се поставят двата шприца и гаранцията е 99%, че няма да има проблеми.

След, като сме „запечатали”цицките, отново задължително се прави подрязването на копитата, ако е необходимо. В момента кравата е натоварена допълнително 80-90 кг и натоварването най-вече на задните крака е голямо и съответно води до проблеми при тях. Другото подрязване се прави обикновено в деня на доказване на бремеността и ако го сметнахте получава се почти на всеки шест месеца.

Пак в деня на пресушаването се правят ваксинациите против  вирусна диария и ринотрахейт.

На въпроса на един от присъстващите – няма ли опасност от живата ваксина, все пак кравата е бременна.
Отговора бе – няма никаква опасност. В Канада и САЩ се слагат и поливалентни ваксини.
Защо по това време.
Защото да може имунитета да се предаде на животното са необходими 30 дни. С други думи, след раждането, с коластрата ще бъде предаден този имунитет и на новородените.

В деня на пресушаването е задължително да се извърши и витаминизация. Потърсихме тази дума в тълковния речник, защото тя не се употребява в нашето животновъдство. Няма точно определение, но разбрахме смисъла и – допълнително доставяне на витамини в организма. Витамините са А, Д3,Е плюс селен и това трябва да се случи инжективно. Това е най-сигурно. В деня на влизане в късния сухостой следва втора инжекция.

През целия сухостоен перид – 60 дни трябва да се дава на бременните животни ливадно сено, за да пълен търбуха и не се позволи превъртане на сирищника. Така че, купувайте и ливадно сено.

Govedovad.com

В

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here