Животновъдите отвръщат на удара

0

Става дума за нашето бъдеще, а то хич не е розово и пътя към него не е постлан с цветя и рози.

На глобалното затопляне, на въглеродните емисии, на ”модата” да не се консумира животинска продукция и още куп неща, ние все още не им обръщаме голямо внимание.
Питайте нидерландските и германските животновъди, изискванията по тези програми са толкова големи, че нашите кръстосани проверки са, като кръстословици за деца.

Смята се, че повишаването на средногодишните температури на Земята е свързано предимно с увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. В края на 19-ти век, делът на CO2 във въздуха на планетата е бил 285 части на милион, а към средата на миналия век е достигнал 315 части на милион. През 21-ви век тази цифра е преминала границата от 415 ppm.

В допълнение към въглеродния диоксид има и други парникови газове, включително метан, който навлиза в атмосферата както от естествени източници, така и чрез промишлени предприятия и животновъдни ферми и най вече говедовъдни ферми, поради което много екологични активисти отказват говеждо, мляко или дори всички видове месо.

 За да разберат, въздействието на добитъка върху глобалното затопляне не само в развитите страни, където се използват индустриални методи за отглеждане на животни, но и в други страни, учените са използвали данни и наблюдения, които други групи изследователи са събрали през последните 75 години. Оказа се, че приносът на животновъдството в Африка, Азия и Латинска Америка за глобалното затопляне през това време почти не е проучен, въпреки фактът, че там е съсредоточена преобладаващата част от популацията на говедата. По-специално, Африка представлява 20-32% от кравите, овцете и козите.

Въпреки малкото количество данни, те показват, че намаляването размера на животновъдството в тези страни, не само няма да намали емисиите на метан, но в някои ситуации може да увеличи емисиите на всички парникови газове като цяло. Това се дължи на факта, че животновъдството в страните от третия свят е неразделна част от земеделието и основният източник на торове за него. Това не е типично за развитите страни в Европа, Източна Азия и Северна Америка.

Освен това, избягването на месо ще се отрази негативно на здравето на жителите на тези региони. Факт е, че те вече консумират 5-10 пъти по-малко животински продукти, отколкото жителите на САЩ или Европа, и често страдат от недохранване и липса на хранителни вещества. Затова учените предлагат да не се изоставя  животновъдството, а да се опита да се коригират свързаните с това емисии.

По-специално, учените предлагат да се подобри диетата на животните. Това може да намали емисиите на метан и да разработи нови подходи за паша, като се използва оборски тор като източник на тор за такива полета. Последващите изследвания и проучване при развиващите се страни, ще позволят на човечеството да намери други подходи за решаване на този проблем.

Източник: tass.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here