Има ли криза в сектор мляко

0

Govedovad.com: сякаш предвиждахме,че това ще се случи и не случайно още преди 15 дни публикувахме статията

Проблемът / Цена на кравето мляко

Цената на млякото си е най-важния фактор за съществуване на фермата. Това е винаги най-дискутираният въпрос между животновъдите и досега все още не е намерил решение.
Обикновено виновни за проблема цена сякаш няма.
Фермерите обвиняват мандрите, мандрите обвиняват обществото, като казват, че не купуват от щандовете и складовете са пълни.

Като обвиняеми  за ниските цени са и големите ферми, ама и те се пържат на същия огън. В тази категория попадат производителите на фураж и фирмите за консумативи. Незабележими остават търговците, които си въртят синджирчетата и контролните органи, като гледат надясно и наляво, но не и направо.

Анализаторите също си мълчат, за да не нарушат спокойствието на управляващите в даденото време. Следват и смешните извинения на купувачите – хванахте се за зелено вече.
Да ама не.
В някои райони много важна роля по отношение на цената имат изкупвачите, ако се направи анализ, може да се окаже, че лъвския пай остава в тях. Не случайно в Румъния ги наричат- самсари/ невестулки/.
Накрая идва и премерения удар – след получаване на субсидии, като математическа формула –цената надолу, всичко друго нагоре.

Защо засягаме тези въпроси. По стар навик, дойде ли пролетта, цените на млякото падат. Причините бяха по-големия брой отелвания в края на зимата и съответно повечето мляко. Също  и излизане на животните на къра. Не смеем да кажем ливади или пасища. През тези месеци идваха субсидиите или помощите.
Това време обаче мина. Въпреки това, за да се спазят традициите, цените на кравето мляко започнаха да падат. Информацията ни е от фермери от Старозагорски район, където цените до първи март са били 68-70 стотинки за кг, а сега вече са с от 3 до 5 стотинки надолу. Причини не се казват.
Тази ситуация, от НСГБ я предвидиха още през декември и излязоха със свое писмо, което ще публикуваме.
Сега ще ви запознаем с писмото на гръцките млечни ферми във връзка с утежнената икономическа обстановка и при тях.


Асоциацията на породата Холщайн за Гърция (EFHE) критикува млечната индустрия и държавната политика  в писмо, адресирано до новото ръководство на министерството. В своето писмо, те  говорят за изключително трудните условия, при които работи млечно говедовъдство в Гърция и посочват редица въпроси, които се нуждаят от държавна подкрепа.

„Факт е, че от една година живеем много специален период не само за нашата страна, но и за цялото човечество. Разбира се, това не означава, че всеки, който е принуден да умре (има и други видове освен биологичната), няма право да протестира или да реагира; за да оцелее, но и да снабди пазара с продукти с висока хранителна стойност.

Разбира се, тези, които са запознати с отглеждането на крави, могат лесно да разберат какви катастрофални последици има за дадена ферма,  да се идентифицира позитивен служител и да постави звеното в 14-дневна карантина.

Винаги има проблеми в индустрията, тъй като от няколко години не са предприети мерки за развитие на млечното говедовъдство, въпреки че имаме дефицит, както на мляко, така и на говеждо месо. Но от една страна имаме COVID-19, от друга страна гръцко – турските отношение и за да не изглеждаме груби, съдействахме за преодоляването на тези проблеми. .

Ние произвеждаме по-малко от 40% от млякото, което консумираме, и 10% от месото. Милост! Никой не го интересува? Толкова ли сме богати, че плащаме повече от 1 милиард евро всяка година за внос на месо, месни продукти и млечни продукти?

Обещанието на политическото ръководство на Министерството на развитието на селските райони през септември 2019 г. че  веднага ще ни покани на среща, разбира се не се осъществи. И лошото е, че през последните четири месеца започна покачване на цените на фуражите и суровините, което в много случаи (напр. Соя) надвишава 40% от стойността преди четири месеца.
И кой поема всички тези разходи?
Разбира се, богатият продуцент. Този, който получава най-ниската цена в Южните Балкани (да, добре сте прочели) и в същото време има най-високите разходи като цяло (данъци, гориво, електричество, труд, вноски).

Знаем, че живеем и работим в система със свободна икономика. Съвсем естествено е мандрите да бъдат изключително чувствителни, когато има фактор за намаляване на разходите (например намаляване на цените на фуражите) и незабавно да намалят цените на производителите. Също така е естествено да не се осъзнава дълго време нарастването на разходите за производителя. Това е системата.

Производителите трябва да преминат от интензивното отделение до стационара и обратно. Човек не трябва да се излекува.

Тук обаче идва държавата. И тя трябва да се намесва. Може ли държавата веднага да принуди фабриките да дават увеличения. НЕ. Но може да задава правила. Може да има  промяна на Кодекса за храните и напитките, който беше направен по време на министерството на г-н Апостолос и който е абсолютно катастрофален за индустрията. Това е така, защото позволява на млечната индустрия да произвежда гръцко кисело мляко от кондензирано мляко и внесено такова.

Мнозина обещаха, че ще бъде издадено ново съвместно министерско решение, което ще възстанови това пагубно решение, но никой не го е направил (няма политическо решение). Също може да се наложи на супермаркетите продуктите с гръцка суровина да бъдат на отделни рафтове. Не поставяйте в хладилника продукти, които не се нуждаят от хладилник, само за да заблудите обществеността.

В заключение, не е възможно да се произвеждат само 40% (дори ако) от млякото, което консумирате, и 10% от говеждото, за да се затварят ферми всеки ден, неспособни да поемат разходите. Вземете мерки, преди да е станало твърде късно. Променете кода за храни и напитки. Проверете елинизацията.

Законът, приет за произхода на етикетирането на млякото, има положителни моменти, но не ни задоволява. Страната на произход на суровината трябва да бъде посочена върху млечните продукти. Решете въпроса за имената на местата и имената на продуктите. (напр. сирене Трикала). Тези мерки, които, разбира се, нямат финансови разходи, правят пазара много по-легален, предотвратяват измамата на потребителите и компенсират несправедливостта срещу нашия продукт.

Асоциация на Холщайн за Гърция

Президент:  Елиас Котопулос  почетен президент Танасис Василекас,

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here