Кравите ядат дървени въглища

0

За базирания в Онтарио производител на млечни продукти Арън Смит тази история беше някакво щастливо стечение на обстоятелствата. Всичко това звучи, като приказка, но си е самата истина. Чувал с дървени  въглища, който е оставен в обора /въглищата са приготвени за скарата/   се разкъсва, което позволява  на животните да опитат за пръв път прахообразните черни дървени въглища.

Началото.
Когато започнахме да събираме въглищата, няколко  крави дойдоха при нас и в следващия миг две или три от тях започнаха поглъщат лакомо, буквално лапайки, което не очаквах, дървените въглища. Тогава останалите се присъединиха към тях. Мислех, че не трябва да харесват вкуса на въглищата, но една след друга кравите пълнеха устата си, отдалечаваха се и дъвчеха като на пасище “ – спомня си г-н Смит-фермерът.

Той поддържа 75 чистопородни  регистрирани крави за доене от породата  Холщайн в своята млечна ферма. Наскоро завършва едногодишно изпитване, при което дървени въглища са  използвани в диетата за предястие за телета и млечни крави.

 „Вече свикнах с кравите, които опитват почвата на пасището. Те обират парче земя, гризат или облизват почвата, вероятно се опитват да успокоят стомаха си или да задоволят собствените си нужди от минерали. Така че, да ги видиш да ядат въглища беше невероятно от гледна точка на вкус, но имаше смисъл от естествена гледна точка – кравите се опитваха да се грижат за здравето си по естествен път” –  казва той.

Отелените крави в обора, също проявяват голям интерес към въглищата..

 – “Около 40 процента приемат малко дървени въглища. По-малко от 10% консумират в големи количества в рамките на ден-два – под формата на цялостно прочистване на червата, което личи от промяната в оборския тор. Можете да разберете кога въгленът преминава през храносмилателната  система, защото излиза много, много забележимо от другия край!”

Използването на дървени въглища в селското стопанство е толкова старо, колкото ацтекската цивилизация, където биовъгленът  е използван за подобряване на почвата.

По отношение на животновъдството, учените са идентифицирали ползите от въглищата за околната среда: кравите, които ядат биовъглища, произвеждат по-малко метан.

Изследванията също така показват, че когато се добавят към храна за животни, дървените въглища  позволява на животните да се възстановяват по-бързо от болести с по-малка нужда от антибиотици. Млечните говеда дават повече мляко и оборите миришат по-добре.

Фермерът настоява да се проведе изследване с неговите крави, давайки им дървени въглища. Той  смята, че спомагат на червата на животните и допринаст за подобряване на цялостното здраве, като премахва токсините от тялото  и, второ, подобрява почвата на пасището.

Въпреки  тези предимства, ветеринарните лекари и консултантите за изкуствено осеменяване, първоначално са имали  съмнения относно дървените въглища, тъй като те са  безразборно свързващо вещество, което може да създаде минерални или витаминни блокажи. Това може да намали плодовитостта.

По време на експеримента, Смит обаче не открива сериозни репродуктивни нарушения, а точно обратното: процентите на бременност се подобряват и броя на абортите намалява.

От моите резултати е много ясно, че въглищата не влияят върху плодовитостта или общото здравословно състояние при ниска терапевтична доза през годината, в която проведох тестовете.
Мисля, че добавката помага на репродуктивните животни да намерят добър енергиен баланс, така че когато имат бременност, да могат да я поддържат”.

В допълнение към свързването на патогени в храносмилателната система на телетата, Смит очаква въглищата да спомогнат за поддържането на балансирано pH на стомаха, което води до по-малко вредни вещества.

“Че всичко е наред, доказателството е в наддаване на теглото. След като консумацията на стартера достигна 1 кг на ден до около 21 дни, нямаше заболяване и беше лесно да се проследи увеличението. Телетата непрекъснато наддават от 1,100 кг до 1,200 кг.

Аз съм много вярващ в храненето в млада възраст, защото това е най-високата ви ефективност при хранене от всяка възрастова група на кравите. За телетата е много лесно да обработват фуражи и е много по-лесно да се получи печалба за 0-6 месеца, отколкото за шест до 12 месеца. Мисля, че инвестирането в най-доброто хранене от самото начало винаги ще донесе максимална възвръщаемост. Сега наблюдаваме голяма стабилност на растежа без спад при отбиването “ – казва фермера.

Фермерът спира да дава въглища за 6 месеца, за да сравни и оцени въздействието на въглищата. Той обаче каза, че вероятно ще използва дървени въглища за цялото стадо като алтернатива на натриевия бикарбонат.

По време на проучването всъщност намалихме употребата на натриев бикарбонат с доста голямо количество, докато се храниха с въглен. Гледайки напред, сега, когато нямаме въглища, натриевият бикарбонат отново се увеличава. Ще бъде интересно да видим дали можем да компенсираме част от разходите за въглища, като компенсираме бикарбоната “, заключи той.

 Автор: Уилям Кей.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here