Купуваме крава

След като прочетохме статиите

Купуваме теле – какво да питаме
и
Купуваме крава – Вашите коментари от Фейсбук

Вече сме готови да пристъпим към купуването на кравата. Купуването става по няколко начина.
Нашенският, засега е най-разпространен. Отива купувача във фермата, след обаждане по телефона на собственика. Съответно завеждат го при животното, което се продава. Почти винаги кравата за продажба е в общата група и трябва да се показва отдалеко. Следва „къпане” на клиента от страна на продавача, следват  двузначните коментари на клиента и накрая си стискат ръцете двамата и животното отива при новия стопанин.
При искана на висока цена, новият собственик се оставя да наблюдава доенето.

Вторият начин е закупуване животни от фалираща ферма, но там нещата са страшни, защото собственикът се е надявал да се оправи, продавал е всеки месец по няколко крави да си плати тока и другите консумативи  и съвсем скоро забелязва, че стадото му е наполовина, кравите му слаби и почти не даващи мляко. Единственото разумно нещо в момента, е продажба и то при крайно неизгодни цени за фермери.

През последните години, водещите наши ферми, успяха да се справят с болестите по малките телета, подмениха много от кравите със собствен ремонт или покупка от чужбина и започнаха да продават заплодени юници. Цената, някой ще каже „ убиец”. Обикновено тя е минимум 2500 лева без ДДС, но нашите сметки показват, че себестойноста на заплодена юница във водеща ферма е 2200-2500 лева.

Следва третият начин на покупка – това е от чужбина.
И там вариантите са няколко. Отива се във ферма, от където се избират юниците и съответно се подписва договорът. Всички представени животни са с със сертификат за произход и данни от контролите. Понеже сертификатът трябва да се плати от новия собственик, той  ще трябва да се бръкнем между 30-60 евро за животно –толкова струва сертификата.
Другият начин да се купи животно е от изложба по говедовъдство или както на Запад им казват ШОУ – например Никълас Шоу, което правят говедовъдите от Съюза на говедовъдите от провинцията Саксония-Анхалт. Там обикновено се провежда търг и цените са доста солени.
И последния начин, това е купуване на юници от тържища или пазари за животни. Там получавате пълна помощ от всички лица, имащи отношение по организиране пазари за животни. Има определен ден и за търг, на който може да участвате.

В някои пазари, има  няколко помещения, в които са събрани голям брой млади разплодни животни, говорим за 200 – 300, дори над 600 бр. Всичките са с необходимите документи. Минаваш покрай оградата харесваш и купуваш. Разликата с предните, наречени Шоу-та сега няма. Харесваш, плащаш и си отиваш.

Стигаме и най-важния въпрос, какво да гледаме и да видим за да купим кравата.

Как да изберем млечна крава? Тоест, бихте ли могли веднага „на око“ да определите колко продуктивна би била предлаганата крава?
Смята се, че знаейки определени параметри, въпросът за това, как да изберете млечна крава, се решава съвсем просто.
Добрата крава при визуална проверка трябва да има обемист, но не увиснал корем, тънки и здрави кости и голямо виме. При изследване на гръдния кош, ребрата трябва да имат широки интервали и да са наклонени спрямо гръбначния стълб. Широкото разстояние между ребрата показва голям размер на белия дроб.  Рогата /ако има такива/ да са малки и тънки, главата е лека, шията гладка, с малки гънки. Прекалено острата холка показва слаби мускули, а раздвоената – слаби връзки.

 Като гледате гърба на продуктивна крава, можете  да нарисувате мислена права линия по гърба, кръста и задницата.
Широката крупа  показва, че отелването ще бъде лесно. Ако сакрумът е твърде тесен, увиснал или подобен на покрива, тогава има вероятност за слаби крака. Това е много отрицателен знак.
Кравите със слаби крака лошо пасат, бързо се уморяват и дълго лъжат. Дългата тънка опашка е плюс.
Кожата на изследваното животно трябва да е тънка и плътна, без забележими подкожни мастни натрупвания, трябва лесно да се сгъва на гънки и да се изтегля обратно при палпация.
Размерът на вимето, както и неговата форма, са отговорни за производството на мляко. То трябва да е голямо, но след доене,  трябва да намали обема си с образуването на гънки на задната повърхност. Това се нарича запас на вимето и е достъпен само за продуктивни крави.
Ако животното дава малко мляко, тогава вимето след доене се променя малко и не се набръчква, то е еластично и доста плътно.

Най-продуктивните крави имат широки, плоски вимени с форма на купа, прикрепени високо отзад и преминаващи предния ръб в коремната стена. Има и заоблено виме, тоест с неравномерно развити лобове и триъгълна форма на коза.
Обърнете внимание на цицките. Те трябва да бъдат раздалечени широко, не много тънки и не много дебели, стегнати. Млечните вени преминават под кожата и при правилно развитие обогатяват млечната жлеза с кръв и хранителни вещества, които образуват мляко. За да се получи 1 кг мляко, през вимето преминават около 500 литра кръв.


сакрум –  Това е термин, който може да се използва по различни начини. За анатомия, е името на a кост съставен от прешлени, съединени заедно, които, когато са съчленени с други кости, съставляват таза. Разширено, това, което е свързано с тази област на тялото, разположена в долната част на гръбначния стълб, се описва като крик.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here