Мускулите на кравите растат ин витро. Засега това е най-доброто изкуствено месо

0
Те почти не се различават от истинското говеждо месо, както сурово, така и пържено.

Учените са измислили как да отглеждат пълни кравешки мускули от култури на стволови клетки. Това може да направи по-евтино производството на изкуствено месо и да направи вкуса му по-естествен. Описанието на изследването е публикувано в научното списание Science of Food .

Въпросът е по-специално, че структурата на месото, отглеждано от стволови клетки, далеч не е естествена. Освен това синтезираните мускулни влакна не съдържат пълния набор от клетки, които имат реалните мускули на кравите или свинете. Най-успешните „разновидности“ на изкуственото месо по своята консистенция и свойства приличат повече на много тънка кайма, отколкото на истински мускули.

Японски биотехнолози, водени от професора от Токийския университет Шоджи Такеучи, са намерили просто решение на този проблем. Те са създали аналог на технологията за изграждане на мускули и възстановяване, която се разработва от специалисти по регенеративна медицина. Те се опитват да пресъздадат изгубените мускули, като израстват тънки слоеве мускулни влакна от стволови клетки и ги подреждат една върху друга по специален начин.

Такеучи и колегите му предполагат, че изкуственото месо може да се отглежда по същия начин. За да проверят тази хипотеза, учените подготвиха скелета от полимери и хидрогел, които по своята структура бяха подобни на основата на мускулните влакна. Тези скелета бяха засяти със стволови клетки и беше направен опит да се събере аналог на кравешки мускул от тях чрез стимулиране на клетките с електрически ток.

Те успяха да съберат доста реалистично изглеждащи парчета месо с площ около 1 см 2 и дебелина няколко милиметра. По цвят, структура, здравина и други свойства синтезираното месо не можеше да се различи от истинското месо, както сурово, така и пържено.

Изкуственото месо не съдържа бактерии, което благоприятно го отличава от истинското говеждо месо, в което винаги има микроби, независимо от тежестта на санитарните мерки. Благодарение на това изкуственото месо ще се съхранява много по-дълго. Това може да го направи особено привлекателен за потребителите, надяват се учените.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here