Австрия: Продажба на разплодни животни

0

Австрия е една от говедовъдните страни, с много продажби на разплодни животни от комбинираните породи говеда – Симентал и Кафяво Швейцарско  говедо. У нас също има много представителки израснали в Тирол.

Маркетингът през първата „корона година“ беше всичко друго, но не и лесен. Съгласно програмата на животновъдите, през 2020 г е трябвало да се проведат 135 търга, но са проведени 125.
Средната цена за всички търгове и породи е 1 792,00 евро за бройка, без женските телета за разплод.  Цените са средно с 4,7% над предходната година.

През 2020 г. износът на говеда за разплод е намалял с 12,4% или с  3200 броя. Продадени са над 22 600 бр.говеда. Най-голямото търсене на разплодни животни е  от Близкия изток и Централна Азия – 60%, следвани от съседните страни на Австрия(22%) и останалата част от Европейския съюз (8%).
Повечето разплодни говеда са доставени в Близкия изток и Централна Азия. Общо там са изнесени 13 600 животни. Почти 5000 броя или 22% са закупени директно от съседни държави, от които 3200 само от Италия. Останалите страни от ЕС са закупили 1700 животни (8%), а 900 животни са отишли ​​в Северна Африка, което съответства на дял от 4%.

По отношение на отделните породи са изнесени: 17 800 говеда от породата Симентал, 2100 животни от Кафявата Швейцарска порода, 1800 от породата Холщайн, 400 Pinzgauer, 300 сиви говеда и 200 животни от различните месодайни породи говеда.

 Транспортирането е извършвано от компаниите за износ в съответствие със строгите законови изисквания. Основната цел на продавача и купувача е животните да стигнат до купувачите с възможно най-добро здраве. След успешна доставка на международни клиенти се предлагат курсове за обучение от известни австрийски експерти по голямо разнообразие от теми, свързани с говедовъдството. За австрийското говедовъдство, придружаващите износа курсове за обучение на купувачи на домашен добитък за разплод имат висок приоритет. В някои случаи в Австрия идват и международни делегации, за които се предлагат специални ноу-хау знания с практически примери

Източник: ес

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here