Роботите –не закъсняваме ли

0

Ако се огледаме около нас ще видим, че роботите за доене или както е прието да се казва – Автоматичните доилни системи, все повече навлизат във фермите на страните от ЕС. Гледайки в бъдещето още днес, сайтът Govedovad.com споделя позицията си за /не казваме модерно/ реалистично внедряване на технологиите, които ще обменят до голяма степен ръчния труд.
Става дума за роботи за доене, почистване и хранене. Първи стъпки имаме направени и няколко ферми използват роботи. В момента робота не е лъжица за всяка уста, защото трябва да се приготвят едни 200-250 000 лева за да имаме робот.
Програмата за инвестиции за закупуване на доилна техника наистина е навременна, но тя може да помогне повече на овцевъдите отколкото на говедовъдите. С отпусканите и то като таван 25 000 лева въобще не може да се говори за модернизация.
Вторият важен въпрос, който ще трябва да се решава /то  решаваме го вече 20 години и пикът е винаги преди избори/ е връщането на младите на село и възстановяването на селата. Как си мислят някои, че ще си купиш две крави, след три години ще стана три и така до следващия век ще станат ферма. Как си мислят, че младите ще хванат гюмчето и в най-сънливите часове на деня ще влязат да доят кравите. Просто така няма да стане. Това ясно са го прозрели в някои други държави и е дадена зелена улица на роботите. Само с дигитална техника няма да стане нищо.

Какво става в Австрия.

 Броят на роботите за доене в австрийските ферми под селекция се е увеличил със 181 до 1 078 системи през 2020 г. Това е увеличение от 20% за една година. Вместо да отиват в обора в определено време, автоматичните доилни системи (AMS) помагат да направят ежедневната работа малко по-гъвкава. Според проучвания друга причина за закупуване на роботи е голямото натоварване на фермерите.

Но всеки, който смята, че роботът намалява работата в обора, греши. Земеделският производител трябва редовно да проверява и поддържа системата. Онези крави, които все още не са свикнали със системата, трябва да бъдат наблюдавани и „обучени“. Тенденцията в млечната индустрия очевидно е към автоматични доилни системи , както в Австрия, така и в международен план, те се радват на нарастваща популярност            /нашето становище се подкрепя от австрийските говедовъди/

Говедовъдите, които доят с робот в момента решават трудно въпроса с вземането на контролните млечни проби обслужващи селекцията. Целта е данни, като заетост, да бъдат записани само веднъж в системата. В момента се извършва интензивна работа по изграждане на мрежи и обмен на данни на различни системи по веригата на стойността на производството на мляко. Към робота ще бъде монтиран механизъм за автоматично вземане на пробите.

Източник: Централната работна група на австрийските животновъди

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here